Natuurbegraafplaats Geestmerloo vraagt gemeente Alkmaar om flinke uitbreiding

NHD + FOUTE FOTO

Natuurbegraafplaats Geestmerloo wil uitbreiden: 1.140 plekken en 120 urnengraven erbij
Het gaat om een oppervlakte van ruim 18.000 vierkante meter extra.8

Natuurbegraafplaats Geestmerloo aan de Nauertogt in Koedijk is gemeente Alkmaar over de toevoeging van twee aangrenzende stukken openbaar wandelgebied. Dunweg Uitvaartzorg wil het aantal van vijf tot zesduizend rustplaatsen uitbreiden met nog eens ruim elfhonderd plekken en 120 urnengraven. Natuurgraven zijn populair. Na drie jaar is de begraafplaats voor een derde bezet of gereserveerd. Dunweg hoopt spoedig toestemming te krijgen.

spoedig groen licht van de gemeente Alkmaar te krijgen om nog eens twee percelen in gebruik te kunnen nemen voor 1.140 natuurgraven en 120 urnengraven.

Het gaat om een oppervlakte van ruim 18.000 vierkante meter extra. Over het plan is reeds vooroverleg gevoerd met de gemeente.

De wens om te groeien is niet omdat de natuurbegraafplaats van 11 hectare momenteel vol is. „Dat is een hardnekkig gerucht dat rondgaat, terwijl in werkelijkheid ruim een derde van de beschikbare plekken is gereserveerd”, stelt woordvoerster Caroline Oostveen.

„We zijn nu zo’n drie jaar open, dus op zich gaat het dan best snel. Kennelijk is de behoefte aan natuurbegraven in Noord-Holland best groot.”

Ten opzichte van een normale begrafenis of crematie is natuurbegraven goedkoper, omdat eenmalig een bedrag wordt betaald en geen kosten voor grafrechten verschuldigd zijn.

Voor een 1-persoonsgraf moet 4.500 euro (plek op wal of heuvel) of 5.300 euro (eilandplek) worden neergeteld, voor een urngraf is dat 2.200 of 2.700 euro. Op Geestmerloo geldt eeuwigdurend grafrecht.

„Over huwelijken zeggen ze wel eens: van een bruiloft komt een bruiloft. Nou, dat geldt voor een begrafenis bij ons min of meer ook”, vertelt Oostveen.

„Mensen die hier afscheid komen nemen van een dierbare, raken vaak zo gecharmeerd van de plek en de ceremonie dat zij zeggen: Dit wil ik ook. In de meeste gevallen spreekt de gedachte dat met een deel van de opbrengst het natuurpark in stand wordt gehouden, ze ook aan, dat vinden veel mensen erg mooi.”

Geestmerloo is de eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland en ligt in natuurpark met een speel-, wandel- en watergebied van in totaal 24 hectare.

De percelen waar Dunweg Uitvaartzorg wil uitbreiden, liggen in noordoosthoek tegen recreatiegebied Geestmerambacht aan, naast de ceremonie-/ontvangstruimte, kantoor, vergaderlocatie, kantine en opslag plus in de zuidwestkant langs de N245/Schagerweg en nabij de woonwijk Daalmeer. De afstand van de begraafplaats tot de wijk zal tenminste ruim 100 meter blijven.

De oranje vlakken betreft het beoogde uitbreidingsgebied. Op de twee eilanden in de plas en het perceel rechtsboven vinden al natuurbegrafenissen plaats.

Deze stukken grond zijn nu nog in gebruik als openbaar wandelgebied en hebben de bestemming (dag)recreatie. Die moet worden gewijzigd in natuurbegraven.

Op natuurbegraafplaats Geestmerloo mogen geen grafstenen worden geplaatst en is geen sprake van afgebakende graven. Als gedenkteken moet gebruik worden gemaakt van afbreekbare materialen.

Coördinaten
Zo kan een boomstamschijf met inscriptie worden gebruikt of een boom, struik of plant worden geplant. In de grafakte komen GPS-geregistreerde coördinaten van de plek waar iemand is begraven te staan.