Hotel Nassau in Bergen aan Zee wordt een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Tenminste, dat is de intentie van eigenaar Henk Deen en het college van B&W. Het hotel met ruim 40 kamers moet onderdak gaan bieden aan hooguit 90 Oekraïners. Inwoners en ondernemers zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld en op 4 juli organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over het plan.
Hotel Nassau moet plaats gaan maken voor een nieuw gebouw met hotelkamers en appartementen, maar vanuit het dorp kwamen bezwaren over de omvang en de vergunningsprocedure. Op 8 maart kregen ze gelijk van de Raad van State, met aanzienlijke vertraging tot gevolg. En dat terwijl de huurder eigenlijk al een tijdje aan stoppen denkt. Eigenaar Henk Deen: “De accommodatie sluit niet meer aan bij de wensen van de hedendaagse toerist. Bovendien zijn de kosten, zoals energie en onderhoud, dusdanig gestegen dat een gezonde exploitatie onder druk staat.”
Reden voor Deen om zijn pand voor de opvang van Oekraïners aan te bieden bij de gemeente, voor drie jaar met een optie voor twee jaar extra. Met de exploitant sprak hij af om het contract vroegtijdig te beëindigen. Gemeente Bergen is maar wat blij met het aanbod. “Wij zijn altijd op zoek naar locaties voor de opvang van Oekraïners”, zegt burgemeester Lars Voskuil. “Nu neemt de oorlog weer toe, en zullen er wel weer meer mensen hierheen komen. We beginnen een beetje door grote locaties heen te komen.”
“Er worden 140 Oekraïners opgevangen door de gemeente en 223 door particulieren. Volgens de verdeelsleutel van het Rijk moet de gemeente er 143 opvangen. We vangen er dus bijna twee keer zoveel op. Dat is écht wel iets om trots op te zijn, hoe de mensen dat doen”, glundert Volkuil. “En wat ik zelf wel mooi vind, is dat Bergen aan Zee een van de allereerste plaatsen in Nederland was waar Oekraïners werden opgevangen. Dat was nog voordat de gemeente ervan wist. Toen hing er ineens een Oekraïense vlag ergens bij een kruispunt.”
Maar de rek is er dus een beetje uit, en de oorlog lijkt nog lang niet voorbij. Bovendien kan het na afloop nog wel tien jaar duren voordat alle Oekraïners weer terug kunnen, hoorde Menno Schermer, gemeentelijk projectleider opvang Oekraïense vluchtelingen. Burgemeester Voskuil is niet verrast. “De oorlog neemt weer toe en er is al veel plat gebombardeerd. Ook liggen er veel mijnenvelden.” De toekomstige opvang is dan ook zowel voor nieuwkomers als Oekraïners die uiteindelijk niet meer bij particulieren kunnen verblijven.
Schermer is ook blij met het hotel als opvangplek. “De kamers zijn prima te bewonen. Nu moet worden gekeken naar hoe we de faciliteiten opzetten. Er is één grote keuken, dat moeten er drie worden. Ik denk dat de aanpassingen in het gebouw niet ingrijpend hoeven te zijn.” Naar verwachting kan vanaf 1 november worden gestart met de aanpassingen, zodat de eerste gasten nog voor de jaarwisseling kunnen worden verwelkomd.
De gemeenteraad moet nog wel even groen licht geven. Dorine van der Meij van communicatie: “De kostendekkingsregeling van het Rijk loopt formeel tot eind van het jaar. We verwachten wel dat die doorloopt, maar daar moet de raad wel bij worden betrokken. Vermoedelijk neemt de raad in september een besluit.”
De informatiebijeenkomst vindt plaats in De Beeck, in de verwachting dat er veel animo zal zijn. Uitnodigingen worden nog deze week verstuurd.