ChristenUnie-fractievoorzitter Ronald van Veen spreekt zijn verbazing uit over het voornemen tot heropening van het AZC Robonsbosweg in het coalitieakkoord. Dat wijst volgens hem op heel snel onderhandelen met het COA, óf een loze belofte. Een respectloze zelfs, richting de hele grote groep inwoners en toekomstige inwoners die hierdoor volgens hem worden benadeeld. Van Veen wil er het fijne van weten van het college van B&W.
“Onderhandelen met partijen voor een coalitie, schrijven aan een coalitieakkoord om elkaar op (hoofd)punten te vinden en dan nog eens onderhandelen met onder andere het COA. Heel knap hoe dit allemaal in enkele weken afgerond is”, licht CU-fractievoorzitter Van Veen toe. “Had u wellicht een kant en klaar aanbod voor het COA al klaar liggen? Heeft het COA u gelijk gebeld tijdens de onderhandelingen?”
“Of heeft u nog helemaal geen akkoord met het COA voor een asielzoekerscentrum en doet u gewoon een loze belofte?”, vervolgt Van Veen. “Als dat waar is, dan is de ChristenUnie Alkmaar van mening dat u echt een hele grote groep inwoners en toekomstige inwoners benadeelt met woorden die (nog) geen betekenis hebben. Dit is respectloos, zeker op zo’n beladen thema.”
CU-fractievoorzitter Van Veen het college eraan dat er vanuit de gemeenteraad alleen een ‘positief signaal’ zonder kaders is afgegeven over heropening van het AZC. Dat gebeurde in september 2022 met een aangenomen motie. “Sterker nog: ‘alleen een onderzoek doen’ staat er in de motie. Hoe kunt u dan iets definitief maken zonder akkoord van het hoogste orgaan – de gemeenteraad?”
Van Veen wil dan ook weten wanneer er gesprekken waren gevoerd met het COA en of er al een overeenkomst ligt. En zo ja: wat de verdeling van de 450 plekken wordt onder asielzoekers, statushouders en andere doelgroepen zoals Alkmaarders met een urgentieverklaring.
Noemenswaardig is dat CU Alkmaar deel uitmaakte van de vorige coalitie, die op rap tempo een Centrale Ontvangstlocatie Asielzoekers (COL) aan de Robonsbosweg probeerde te realiseren. Naast dat meerdere toenmalige oppositiepartijen sowieso tegen een doorstroomlocatie zijn, mede door de problemen rond COL budel, uitten zeker drie fracties kritiek op hoe snel er al moest worden gestemd, en over dat er voor slechts een deel van Alkmaar-West een informatieavond werd gehouden. Die snelheid was ook de grote druppel voor de BAS-fractie om de coalitie te verlaten.