Eerste aanvragen krijgen voorrang op wachtlijsten voor Alkmaarse parkeervergunning

Voor parkeervergunningen in gemeente Alkmaar is het niet meer: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maandagavond stemde de gemeenteraad in met het voorrang geven aan mensen die hun eerste vergunning aanvragen, vóór degenen die een tweede willen. Zowel de coalitiepartners als de oppositie was verdeeld over het voorstel. De OPA-fractie vindt het voorstel overbodig omdat er weinig aanvragen voor een tweede vergunning zouden zijn, de PvdA vindt dat het niet eerlijk is naar mensen die oprecht een tweede nodig hebben.

 

Nieuw in de wijk, als eerste een parkeerplek. ’Wie het eerst komt, wie het eerst parkeert’ is verleden tijd in Alkmaar

Wie het eerst komt, wie het eerst parkeert, geldt níet meer in Alkmaar. Nieuwe inwoners krijgen voorrang op een eerste parkeerplek boven inwoners die een tweede vergunning willen voor nog een parkeerplek.
Het leek even kielekiele te worden op maandagavond, maar uiteindelijk heeft de meerderheid van de gemeenteraad vóór het idee gestemd waarmee nieuwe bewoners van een wijk een sprongetje maken op de wachtlijst.

Het leek kielekiele, omdat de coalitie niet eensgezind was. Het ging om een voorstel van coalitiepartij VVD, maar coalitiegenoot OPA is tegen. Opvallend is ook de verdeeldheid onder de oppositie. Zo stemden de ’gehuwden’ GroenLinks en PvdA anders. De eerstgenoemde is voor het idee, de andere tegen.

De gedachte van het idee is om te voorkomen dat nieuwe bewoners verdrongen worden door huishoudens die een vergunning voor een tweede auto vragen. Dat was het geval. De wachtlijsten werden bepaald door volgorde van aanvraag. Als de wachtlijst vol zit, grijpt een nieuwe bewoner mis.

Jeuk
Het was de avond dat een wethouder jeuk had, maar die kon niet krabben. Het idee was al een paar maanden oud, bedacht door toenmalig raadslid Christaan Peetoom. Hij is nu zelf wethouder parkeren.

Hij opperde het idee in een ander tijdperk, in een ander landschap. Toen zocht Peetoom, samen met de Seniorenpartij, nog in oppositierol, iets van verbinding bij de toenmalige coalitiepartijen SP en ChristenUnie. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid.

Het hielp Peetoom niet dat de SP en CU afwezig waren.

Het hielp hem ook niet dat hij zijn eigen idee niet kon verdedigen. Z’n ogen vlamden, de passie voor het idee zocht een uitweg. Mocht niet. Hij beet zichtbaar op z’n tong. ,,Ik moet me in deze rol als wethouder beperken tot advies.’’

Dus was het aan partijgenoot Marius Wiegman om de man van het voorstel te zijn. Die had wel een goede schorsing nodig om zijn wapens te poetsen. Hij vindt het een ’fair’ idee, zei hij.

Solidair
David Rubio Borrajo van de PvdA waarschuwde voor de gevolgen van het idee. ,,Het klinkt sympathiek, maar als je iemand voorrang geeft, moet iemand anders wachten. Hoe solidair is het dat iemand die om goedbedoelde redenen een tweede vergunning wil, toch mis grijpt?’’

Hij vond bijval van Jan Hoekzema van OPA. Hij noemde het een voorstel ’een oplossing voor een probleem dat er niet is’. De wachtlijsten zijn helemaal niet indrukwekkend, stelt hij. ,,Het gaat om negen aanvragen per jaar, waar gaat het over?’’

Ondanks het protest van deze zwaargewichten van de raad, schaarde de meerderheid zich achter het idee. De ogen van Peetoom glommen.