NHD / FOUTE FOTO
Op de plaats van een bedrijfspand aan de Ambachtsweg in Heiloo komen zeven rijtjeshuizen en drie sociale koopappartementen. Oorspronkelijk stonden er acht rijtjeshuizen ingepland, maar de gemeenteraad wilde ook een klein aantal woningen in de sociale sector. Om woninghandel te voorkomen geldt voor de sociale koopwoningen een zelfbewoningsplicht en een overwinstregeling. De gemeenteraad ging deze week ook akkoord met de inrichting van vijftien appartementen in een bedrijfspand op de noordwesthoek van De Lus. Zes daarvan zijn voor de sociale sector. Het college is opgedragen om te kijken hoe de buurt groener kan worden en hoe de verkeersdrukte kan worden beperkt.
ig bedrijfsgebouw getransformeerd tot vijftien appartementen, waarvan zes in de sociale categorie over in totaal drie bouwlagen.
minder dan in het plan dat vorig jaar oktober werd gepresenteerd.
Toch sociale koopwoningen aan de Ambachtsweg in Heiloo. Naar het groen in de buurt wordt nog gekeken
Het plan voor vijftien appartementen in een voormalig bedrijfsgebouw.
Op de plek van een bedrijfsgebouw aan de Ambachtsweg in Heiloo is plaats voor tien woningen: zeven rijtjeshuizen en drie sociale koopappartementen. In het pand zat vroeger onder andere een kringloopwinkel. Het plan werd maandagavond door de gemeenteraad goedgekeurd.
Het plan was in oktober al gepresenteerd, maar dan met acht rijtjeswoningen. De gemeenteraad vond echter, dat er ook sociale woningbouw zou moeten plaatsvinden op die locatie. Het plan is daarop aangepast. In de buurt waren wel bezwaren dat die aanpassing ten koste zou gaan van de leefbaarheid van de wijk. Het college acht dat echter ’niet aannemelijk’.
De stikstofuitstoot is berekend en vormt geen probleem, zo meldt het college van b en w aan de gemeenteraad. Ook zijn er afspraken gemaakt voor de sociale woningen: er geldt een zelfbewoningsplicht en er is een overwinstregeling, waardoor er niet met de woningen kan worden gespeculeerd.
Even verderop, in de noordwesthoek van De Lus, wordt een voormalig bedrijfsgebouw getransformeerd tot vijftien appartementen, waarvan zes in de sociale categorie over in totaal drie bouwlagen. Door een bouwstop kan ontwikkelaar GTP geen gebruik meer maken van de al verleende vergunning; er moet dus een nieuwe komen. GTP heeft gevraagd of de benodigde wijziging van het bestemmingplan en het verlenen van de omgevingsvergunning in één keer kan. De gemeenteraad ging daarmee akkoord. Het plan zal wellicht forse vertraging oplopen, want er loopt ook nog een bodemprocedure.
Buurbewoners hebben overigens eerder aan de gemeenteraad aangegeven dat het wijkje, bekend als De Lus, qua verkeer te druk is, dat er te hard gereden wordt en er te weinig groen is. De gemeenteraad heeft het college opgedragen daarnaar te kijken.
Het college heeft geconstateerd dat de verkeersdruk is afgenomen nadat er een ander beleid voor vrachtwagens is gaan gelden. Onveilig is de buurt niet, want er hebben zich de afgelopen negen jaar geen ongevallen voorgedaan. En slechts 15 procent van de auto’s rijdt duidelijk te hard door de wijk, zo blijkt volgens het college uit metingen. Voor de aanleg van extra groen is 25.000 euro nodig; het college vraagt aan de gemeenteraad of die daar het budget voor beschikbaar wil stellen.