Jumbo en fietsenstalling op begane grond van voormalige V&D pand in Alkmaar

Jumbo en 800 vierkante meter voor fietsen: de begane grond van de ’nieuwe’ V&D in Alkmaar

Op de begane grond van het oude V&D pand in Alkmaar komt definitief een Jumbo-supermarkt. Ook zal op straatniveau een fietsenstalling van 800 m2 worden ingericht. Oorspronkelijk was het idee om de stalling in de kelder te vestigen, maar dat blijkt te duur te zijn. Boven de supermarkt komen 53 appartementen en aan de zijde van de Oudegracht nog eens 45. De supermarkt zou in oktober open kunnen, maar of dat ook gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

 

Het is definitief de Jumbo. De supermarkt zou zich in oktober kunnen nestelen in het voormalige pand van Vroom en Dreesmann. ,,Als het aan ons ligt’’, zegt Heiko Hulsker, de architect en de man die weer leven brengt in het al lang leegstaande gebouw aan de Alkmaarse Laat. ,,Wij faciliteren.’’
Met de Jumbo moet het winkeldeel van de begane grond gevuld zijn. Die grond wordt op dit moment al ’winkelklaar’ gemaakt. De roltrappen zijn eruit gesloopt, er ligt een de aanvraag voor de luifel – die moet aan de V&D-luifel van 1928 doen denken – en de vergunning is in de maak. ,,En welstand is akkoord’’, zegt Hulsker.

De volgende de stap is de fietsenberging. ,,Dat wordt een hele grote, van 800 vierkante meter, misschien met wel twee lagen. Het kan zo oplopen tot om en nabij de 600 fietsen. Met een slag om de arm bij de aantallen.’’

Er zijn veel en lange discussies over gevoerd: wat is de beste plek voor de fietsgarage? In de kelder, de begane grond of een combinatie daarvan? Het is dus de begane grond geworden. ,,Een kelder voor fietsen was interessant, maar duur’’, zegt de architect. Hij voegt toe dat de gemeente intern nog niet helemaal is uitgediscussieerd over de details.

Daarna het échte grote werk: de woningen. Al een jaar of twee wil Hulsker het pand en achterliggende terrein op de schop nemen voor woningen, inclusief een nieuw binnenplein. Het wachten was op een laatste seintje: op groen licht. Toen kwam daar een half jaar geleden een flinke kink in de kabel. Woonminister Hugo de Jonge wijzigde een wet, de eisen voor een huurwoning gingen omhoog.

Hulsker had er toen wel even de pest in. De hele indeling, het ontwerp moest op de kop. Om aan de eisen te voldoen én het betaalbaar te houden voor zichzelf is de sociale huur geclusterd in één deel en zijn de woningen groter geworden. Daardoor zijn er ook minder woningen. Het is nu op orde. Uiteindelijk komen er zo’n 53 woningen aan het gedeelte aan de Laat. En aan de achterkant, aan de Oudegracht nog eens 45 woningen.

Wanneer het ’nieuwe’ V&D af is, durft Hulsker niet te zeggen. Een planning durft hij niet meer aan. Daar heeft hij zich in het verleden al iets te vaak op verkeken bij dit project. Ooit was de hoop dat de appartementen in 2023 op de schop konden. Dat is nu ondenkbaar. Hij wacht op een goed moment, dat de bouwkosten gunstig zijn.

Hij heeft geen enorme haast. De architect zei het eerder: de eigenaren, investeerders Theo Eichholtz en Frans Ludwig uit Bloemendaal, hebben langetermijnplannen. Het komt vaak voor dat een oud pand als het voormalige V&D-gebouw gekocht wordt om daarna weer snel door te verkopen. Dat is niet de bedoeling van het duo dat het pand in 2020 kocht.

Vroom en Dreesmann ging eind 2015 failliet. Daarna zijn er nog verschillende winkels geweest. Diverse projecten voor nieuw level mislukten. In 2020 kochten Theo Eichholtz en Frans Ludwig uit Bloemendaal het pand. Architect Heiko Hulsker uit Haarlem kreeg de opdracht er wat van te maken.

 

Supermarkt Jumbo gaat zich vestigen op de complete begane grond van het voormalige V&D-pand in de stad Groningen.