Alkmaarse markten onder druk door fiks hogere kraamkosten

FOUTE FOTO

De markten van Alkmaar staan onder druk door een verdubbeling van de huur. De kraamleverancier stopte ermee, en Stichting Markten Alkmaar kon niet anders dan in zee gaan met een bedrijf dat veel meer rekent. Veel marktkraamzetters zijn de afgelopen jaren gestopt. Een kraam kostte in Alkmaar eerst 13 euro per dag, nu is dat 25. De stichting legde 30.000 euro in zodat marktlui niet meer dan 16 euro hoeven te betalen, maar voor een aantal is dat ook al een probleem. De gemeente is op de hoogte van de situatie.

moest op zoek naar nieuwe omdat de huidige ermee stopte, en kon niet anders dan

Een prijsexplosie bij het plaatsen van marktkramen is een risico voor het voortbestaan van de Alkmaarse markten, waarschuwen B en W van Alkmaar. Voor dit jaar is er een oplossing. De Stichting Markten Alkmaar heeft daar wel diep voor in de buidel moeten tasten.
Dertien euro per dag kostte de huur van een marktkraam tot voor kort. Kooplieden zeggen niet veel meer te kunnen betalen. Dat is nu zestien euro geworden. ,,Maar de werkelijke kosten zijn veel hoger’’, zegt Dirk Klepper van de Stichting Markten Alkmaar.

De stichting heeft voor de tweede helft van dit jaar 30.000 euro op tafel gelegd om de markten in Alkmaar overeind te houden. ,,We zouden eigenlijk 25 euro per kraam moeten rekenen. Maar de kooplieden stonden al te steigeren bij de verhoging met drie euro’’, zegt Klepper. Hij snapt het verzet: ,,Een prijsverdubbeling is ook wel heel stevig. En het is lastig: er zijn erbij die het makkelijk kunnen betalen, maar ook die amper hun brood verdienen.’’