Het is alweer ruim een week geleden dat zomerstorm Poly over raasde, maar groenwerkers in gemeente Alkmaar zijn nog altijd hard aan het werk om onveilige takken en bomen weg te halen. “Nog steeds is veiligheid prioriteit, die kunnen we nog steeds niet overal garanderen”, zegt wethouder Jasper Nieuwenhuizen. “Er zijn voor zover bekend rond 600 bomen omgevallen en er zijn rond 1.000 meldingen geweest, en er komen dagelijks nog meldingen bij.”
De Alkmaarse parken blijven nog even dicht, en takken en omgezaagde bomen die aan de kant zijn gelegd blijven daar voorlopig nog. Stadswerk072 heeft donderdag versterking gekregen van een bedrijf met boomspecialisten, maar het is nog steeds alle hens aan dek om risicovolle situaties aan te pakken. En nog steeds worden dus onveilige bomen en takken gemeld. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen benadrukt bomen niet worden verwijderd als dat niet echt noodzakelijk is.
“Aan gestructureerd opruimen komen we nog niet toe”, vervolgt Nieuwenhuizen. Hij vraagt mensen die parken willen bezoeken om nog even geduld te hebben. “Het is nog steeds niet veilig. De boodschap is net als bij corona tweeledig: gebruik je verstand en denk aan je eigen veiligheid.” Wethouder Anjo van de Ven vult grappend aan: “Iets meer dan anderhalve meter”. “Ja, meer dan anderhalve meter”, lacht Nieuwenhuizen.
Wanneer er capaciteit vrijkomt zullen groenwerkers de parken vrij maken. De groenwethouder: “De nadruk ligt daarbij eerst op het Victoriepark en het Bolwerk. Daar komen veel mensen en er staan relatief veel evenementen gepland. We kunnen blij zijn dat het een beetje heeft geregend, dat zorgt ervoor dat de parken minder worden gebruikt. Er zijn linten en hekwerk neergezet, maar mensen geven hier niet altijd gehoor aan. Dat is op eigen risico. In sommige bomen hangen nog meer dan vuistdikke takken die naar beneden kunnen vallen.”
Wethouder Nieuwenhuizen zegt toe dat al het verloren groen wordt gecompenseerd. “Maar eerst de eerste stappen in het proces. Er is nog geen inventarisatie voor het herplanten. Dat gaat veel geld kosten, maar dat is niet zo erg; daar hebben we een reserve voor. Er zal een voorstel naar de raad toe gaan”. Opnieuw vult zijn collega Van de Ven aan: “We hebben nog de tijd om het allemaal goed te bedenken, want het plantseizoen is pas in september.”