Oorzaak bevingen in Zuid-Scharwoude niet achterhaald

FOUTE FOTO

Hoe kan de grond trillen in Zuid-Scharwoude? Het is een mysterie. Werkzaamheden aan bruggen worden weer hervat

De oorzaak van de beving, die enkele weken geleden gevoeld is door bewoners van enkele woningen in Zuid-Scharwoude, blijft een mysterie. Na een onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente, is geconcludeerd dat de trillingen geen verband houden met de werkzaamheden aan de nieuwe bruggen in het dorp.
De werkzaamheden aan twee nieuwe bruggen in Zuid-Scharwoude zijn inmiddels weer hervat. Ze werden begin deze maand stilgelegd nadat bewoners van woningen in de buurt tot twee keer toe waren opgeschrikt door flinke bevingen.

De bewoners vermoedden dat de trillingen waren veroorzaakt doordat er bronbemaling is toegepast. Hierbij wordt er grondwater weggepompt om graafwerkzaamheden uit te kunnen voeren.

Maar volgens de gemeente is inmiddels uitgesloten dat de bronbemaling de oorzaak is. Op de vraag wat dan wel voor de bevingen heeft gezorgd, geeft het onderzoek geen antwoord. ,,Er is onderzocht of de werkzaamheden oorzaak waren van de trillingen. Niet naar de oorzaak van de trillingen, dus daar kunnen we helaas – nog – geen antwoord op geven’’, aldus een woordvoerder. De bewoners zijn op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek.

In totaal worden er tussen de Achterburggracht en de Machinesloot vier landdammen met duikers vervangen op de Sportlaan, Lindenlaan en Wilgenlaan om de doorvaarbaarheid in de gemeente te bevorderen. Bij de brug op de Sportlaan is de duiker inmiddels verwijderd zodat de aannemer direct na de vakantie – vanaf 21 augustus – weer kan beginnen met de werkzaamheden. De bemaling wordt dan weer aangezet zodat het ontgraven kan worden afgerond.

Bij de brug op de Lindelaan heeft onder meer de betonstort plaatsgevonden en kunnen nu de landhoofden en de taludplaten worden gemaakt. De twee bruggen op de Wilgenlaan zijn al bijna klaar. Hierop is de slijtlaag aangebracht. Rondom de bruggen wordt bestraat om deze op de bruggen te laten aansluiten.

Eén van de bewoners geeft aan inderdaad het rapport te hebben ontvangen. Hoewel het overleg met de gemeente volgens hem goed is, zijn de zorgen nog niet weggenomen. ,,Het rapport roept ook weer vragen op.’’ Hij geeft aan dat er na het stopzetten van de werkzaamheden geen bevingen meer hebben plaatsgevonden. ,,We houden het in de gaten.’’