RADIO Geld Jongerencultuur

Je bent jong en je wilt wat. Kunst maken bijvoorbeeld. Of een cultureel evenement op poten zetten. Vanaf 1 augustus kun je bij de gemeente aankloppen. Alkmaar krijgt 700.000 euro van het Rijk om jongerencultuur te stimuleren.

Het geld is bedoeld om de cultuursector na de coronaperiode een nieuw leven in te blazen. „Het leuke is: het is veel geld. Minder leuk is dat de subsidieregeling eind 2024 afloopt. We gaan ons best doen om het de aankomende tijd goed te besteden.”

Het overgrote gedeelte van de 700.000 euro gaat naar organisaties die zich inzetten voor jongerencultuur. „Zij kunnen activiteiten opzetten waardoor jongeren meer bij kunst en cultuur betrokken raken”, zegt wethouder Anjo van de Ven.

„Ook is het de bedoeling dat het de werkgelegenheid voor jongeren in de cultuursector ten goede komt. Dat het mogelijkheden biedt voor stage- of arbeidsplekken, zodat jonge mensen weer zin hebben in hun toekomst als kunstenaar.”

Zelf doen

Het overige deel van de zak geld, 100.000 euro, maakt de gemeente vrij voor jongeren die zelf een kunstzinnig of cultureel idee hebben. „Per project is er een maximaal bedrag van vijfduizend euro beschikbaar. Jongeren in de leeftijdscategorie 14-27 jaar kunnen per 1 augustus een aanvraag indienen op alkmaar.nl.”

De gemeente organiseert in het najaar een inspiratieavond. „Als jongeren ideeën hebben, maar niet weten hoe ze het moeten aanpakken: er is hulp. Op deze avond kunnen ze elkaar inspireren.”