RADIOBERICHT mixed hockey club

Van het gas af. Van halogeen licht naar ledverlichting op het veld. Zonnepanelen. Dak- en spouwmuurisolatie. Airco’s op elektriciteit. Accu’s voor opslag. Een greep uit de ingrijpende maatregelen die de Alkmaarse Mixed Hockey Club neemt. De belangrijkste zijn het licht, daar gaan we het meest mee besparen, en de zonnepanelen, die leveren straks het meeste op”, zegt voorzitter Jan Nagengast.
„Wij willen de groenste club van Nederland worden. En daar zij we aardig mee op weg”, aldus de weinig bescheiden ambitie van Mixed Hockey Alkmaar volgens de voorzitter Jan Nagengast.

„Dat houdt in energieneutraal worden en van het gas af. Van de overheid moet dat in 2050. Wij doen het dit jaar nog. Het moet uiteindelijk toch, dus dan maar meteen. Daarmee zijn we de groenste.” Of in ieder geval één van, zegt hij. „Ik heb niet alle anders clubs in Nederland gebeld over hoe ze er voor staan.”

Het is belangrijk voor de uitstraling van de vereniging, geeft hij aan.

De grote ambitie halen gaat niet zomaar. Zonder de gemeente, benadrukt Nagengast, was het nooit gelukt. „Ik wil benadrukken: dit lukt alleen door grote ondersteuning.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Veldverlichting is een grootgebruiker.
Veldverlichting is een grootgebruiker.
© jjfoto.nl / Jan Jong

Potjes
Een maand of twee geleden werden twee gemeentepotjes van Alkmaar in het leven geroepen. Twee van ieder 4,5 miljoen euro, 9 miljoen in totaal bedoeld als ’reddingsboei’. Het ene potje is bedoeld voor verenigingen, clubhuizen en sportclubs die acuut in de knoei zitten door de energiecrisis. Het ander voor verenigingen zodat ze niet later nog eens in de knoei komen, dat er in energiebesparende maatregelen geïnvesteerd kan worden.

De Hockeyclub ligt niet op apegapen. En toch hoopt de club ook alsnog 25.000 van het ene potje te vangen. De energiecrisis en daarmee hoge kosten hebben ook deze club niet overgeslagen, zegt Nagengast. „Als wij niets doen, dan moet je de contributie opschroeven. Dat hebben veel verenigingen wel gedaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De club is al met de eerste werkzaamheden in de weer.
De club is al met de eerste werkzaamheden in de weer.
© jjfoto.nl / Jan Jong

De hockeyclub zet vooral in op het tweede potje, om groener dan groen te worden. Hoeveel de club precies krijgt, moet nog blijken. Maar de groenmaatregelen lopen in totaal op tot 360.000 euro, zegt Nagengast. Hij hoopt dat zo’n 45 procent van de kosten te kunnen dekken uit het potje.

Hij roemt de gemeente. „Geen gemeente die dit zo royaal doet, die zo omgaat met maatschappelijke instellingen. Zonder het potje hadden we het nooit kunnen waarmaken.”

Wethouder duurzaamheid
Een handige voorzitter helpt ook. Nagengast is voormalig wethouder van de gemeente namens het CDA. Hij was nota bene voormalig wethouder duurzaamheid, destijds een van de eerste van zijn soort.

Hij kent de weg, weet hoe de hazen lopen. Hij is handig in het vinden van subsidies, van potjes. En die zijn er. Hij geeft aan dat 85 procent van de kosten van zijn club door sponsors en subsidies gedragen worden.

Hij weet hoe je een oude koelkast vervangt voor een nieuwe en er geld voor krijgt, omdat je het aan de kapstok van duurzaamheid hangt. „Een nieuwe is tien keer zuiniger dan een oude koelkast.”