Het nieuwbouwplan voor een appartementencomplex van vier verdiepingen hoog met 29 sociale huurwoningen aan de Berckheidelaan in Heerhugowaard ligt ter inzage bij de gemeente. In de buurt bestaan zorgen over parkeerdrukte, verpaupering en een gebrek aan zon. Samen met zijn buren probeert buurtbewoner Raymond Kooistra de hoogbouw in de Schilderswijk te voorkomen. “De gemeente heeft de participatie aan hun laars gelapt.”
De gemeente Dijk en Waard heeft de taak om voor 2030 zo’n 10.000 extra woningen te bouwen. Verschillende locaties zijn aangewezen als urgentielocatie, daar worden op korte termijn sociale huurwoningen geplaatst. Zo krijgen bewoners van 79 sociale huurwoningen aan de Krusemanlaan nog voor de zomer de sleutel. Ook op het grasveld op de hoek van de Berckheidelaan en de Rembrandtstraat is nog ruimte voor woningbouw, stelt het college8 van Dijk en Waard. Mogelijk wordt achter de Aldi en naast de gymzaal een appartementencomplex gebouwd met 29 sociale huurwoningen.
Het gaat om zowel studio’s als twee- en driekamerwoningen die allemaal onder sociale huur vallen en zijn bedoeld voor verschillende groepen woningzoekenden. Denk aan jonge starters, spoedzoekers als eenoudergezinnen, maar ook statushouders en uitstromers van het Pact Wonen, zoals ex-gedetineerden of daklozen. (tekst loopt door onder de foto)
Raadslid Carmen Bosscher (BVNL) sprak afgelopen dinsdag tijdens een inspraakavond voor bewoners haar zorgen uit over mogelijke verpaupering van de wijk. Die zorgen leven ook bij sommige omwonenden, blijkt uit een rondje in de buurt. “We hebben hier in de wijk al veel sociaal spul”, reageert een man die zijn hond uitlaat, terwijl hij wijst naar het rijtje huizen aan de Van Goghstraat, achter de Aldi. “Het is hier vol zat. Volgens mij staat het hier straks bol van de asielzoekers”, zo laat hij mediapartner NH Nieuws weten.
Buurtbewoner Raymond Kooistra vindt dat de gemeente erg vaag blijft over de doelgroepen die er komen te wonen. “Het zijn doorstroomwoningen, dus zijn dat dan mensen die weer terugkeren in de maatschappij? Daarover zijn ze niet erg duidelijk”, reageert hij. “Starters, ouderen en gezinnen met een verblijfsvergunning zijn allemaal welkom. Maar liever niet alleen maar jonge mannen en kerels. Die moeten natuurlijk ook ergens wonen, maar niet allemaal op dit kleine stukje grond.” In de Schilderswijk staan zo’n negenduizend woningen, waarvan twintig procent onder sociale huur valt. Een groter aanbod aan sociale huurwoningen is daarom wenselijk, vindt de gemeente. Maar verschillende bewoners begrijpen niet waarom de gemeente niet kiest voor een gemengd woningaanbod van huur én koop. (tekst loopt door onder de foto)
Over de hoogte en grootte van het gebouw is niemand van de gesproken bewoners het eens. “Een te groot complex voor een te klein stukje grond”, stelt een bewoonster van de Rembrandstraat. “Vier verdiepingen is veel te hoog”, reageert een bewoonster van de Berckheidelaan. “Bij andere nieuwbouw, zoals De Klam op de Krusemanlaan, is wél gekozen voor drie hoog. Had dit complex dan daar gebouwd, dan heeft niemand er last van. Het past niet binnen onze jaren 70-wijk met alleen maar laagbouw.” Omwonenden met zonnepanelen zijn vooral bang dat het hoge gebouw hun huizen in de schaduw zet. “Volgens de gemeente heeft het complex geen invloed op de energiewinst, maar hoe hoger het gebouw, hoe minder zon. Ik denk dat ik ‘s winters de zon niet meer door mijn raam krijg, dat vind ik erg jammer”, zegt een andere bewoonster van de Rembrandtstraat.
Er zijn ook zorgen om de parkeerdruk. Er komen 29 parkeerplaatsen bij, maar meerdere omwonenden geven aan dat er al parkeergebrek is door twee supermarkten, een fysiopraktijk om de hoek en het feit dat de meeste huishoudens twee auto’s voor de deur hebben staan. “Het staat hier regelmatig helemaal vol, ook langs de weg. En het wordt steeds drukker, mede dankzij al die vrachtwagens die hier langsrijden met hun lading voor de Aldi”, aldus een bewoner van de Rembrandstraat. “We kunnen onze auto nu al amper kwijt, er is praktisch geen parkeerruimte. De gemeente verwacht dat je je auto dan maar neerzet bij de supermarkt, maar dat trekken mijn oude benen niet meer”, vult een buurman aan. (tekst loopt door onder de foto)
Het liefst zien bewoners dat het grasveld in zijn oude staat behouden blijft. Een fijne speelplaats voor kinderen om rond te rennen of een balletje te trappen. “Zet er een pannaveldje neer of maak er iets anders leuks van zodat onze kinderen hier lekker kunnen blijven klooien”, reageert een bewoonster van de Berckheidelaan. Kooistra is inmiddels druk bezig met het verzamelen van zo veel mogelijk handtekeningen in de buurt om bezwaar te maken op het ontwerpbesluit. “We hebben twee informatieavonden gehad, maar zijn totaal niet meegenomen in de besluitvorming. Wij vinden dit als buurtbewoners niet kloppen en hebben flink wat aanmerkingen op het ontwerp. We begrijpen de woningnood, maar voor ons is drie hoog de max.”