Minderjarigen kunnen bijna overal in gemeente Bergen aan alcohol komen. In een onderzoek bezochten getrainde mystery shoppers van 16 en 17 jaar alle 28 verkooppunten en ze kregen slechts op twee locaties – allebei horeca – ‘nee’ te horen. Het college van B&W maakt zich zorgen en zet in op betere preventie en handhaving.
In het kader het programma ‘In control of Alcohol en Drugs’ wordt om het jaar een regionaal nalevingsonderzoek gedaan. Al werd door corona het onderzoek in 2021 uitgesteld. De minderjarige mystery shoppers bezoeken niet alleen de horeca, slijterijen en supermarkten, maar ook (sport-) verenigingen. En ze boekten vorig jaar aanzienlijk meer succes. In 2019 hield 56 procent van de alcoholverkopers in de regio zich aan minimumleeftijd, in 2022 was dat 38 procent.
Nationaal onderzoek uit 2021 van het Ministerie van VWS wees al uit dat vooral sportclubs laks zijn. Bij zo’n 75 procent kunnen minderjarigen aan alcohol komen. Vrijwilligers achter de bar hebben nog wel eens moeite met ‘nee’ verkopen, of het kan ze niet zoveel schelen. Of ze vinden het teveel gedoe om te controleren of meerderjarige jongeren hun jongere maatjes wel overslaan als ze een rondje bier doen.
Gezien de doelstellingen van het (alcohol en drugs) Preventieakkoord en de achteruitgang van de handhaving, zet het Bergense college in op de aanpak ‘Verbeteren van de naleving Alcoholwet’. Deze aanpak richt zich op preventie, handhaving en ondersteuning. Die steun bestaat uit informeren, adviseren en trainen. Zo krijgen de verkopers de onderzoeksresultaten, hoe zij het daarbij zelf deden, en wat ze zouden kunnen verbeteren. Ook wordt de alcoholwetgeving aangehaald bij overleggen en adviesgesprekken met ondernemers en sportverenigingen. Het college van B&W wil ook beter gaan handhaven op de handhaving.