Radio: Beach Cleanup Tour

NHD / FOUTE FOTO

 

De etappe van de Boskalis Beach Clean Up Tour tussen Egmond aan Zee en Castricum was een groot succes. 63 vrijwilligers haalden ruim 220 kilo afval op. De dagen ervoor waren er al goede etappes langs de kust van Hargen tot aan Egmond. De landelijke strandtour zet dit jaar extra in op het verwijderen van peuken. Door opruimacties en campagnes voor bewustwording is er inmiddels een dalende trend in de hoeveelheid troep aan de Nederlandse kust.

 

63 vrijwilligers over het strand van Egmond aan Zee naar Castricum om tijdens de Boskalis Beach Clean Up Tour zwerfafval te verzamelen.
De schoonmaak wordt door Stichting De Noordzee jaarlijks georganiseerd om alle Nederlandse stranden van Schiermonnikoog tot Cadzand zoveel mogelijk te verlossen van plastic zwerfafval.

Noor Buur van de stichting vertelt dat er dit jaar tijdens de dertig etappes in vijftien dagen extra aandacht is voor sigarettenpeuken op het strand, omdat die door hun massaliteit een groot probleem zijn. ,,Peuken worden met stip op een het meest gevonden en zijn grote vervuilers. Vorig jaar hebben we er maar liefst 87000 opgeraapt. Eén peuk bevat voldoende microplastics om duizend liter water te vervuilen. We doen dan ook een oproep aan alle kustgemeentes om zich in te spannen om de stranden rook- en peukenvrij te maken.”