Zelfs in de zomermaanden kan het vriezen in de duinpannen van Bergen. Ruim twee jaar geleden raakte Alkmaarder Pieter Bliek in de ban van het afwijkende klimaat in de Noord-Hollandse duinen. Dag en nacht is hij gefascineerd bezig om het zogenoemde microklimaat te meten. En dat bleek niet voor niets.
Al jaren heeft Bliek op verschillende plekken in het duin extreem precieze meetstations geïnstalleerd. Daarmee kan hij de temperatuur aflezen, maar nog niet voorspellen. Om het microklimaat in kaart te brengen en zelfs na te kunnen bootsen, moet hij heel exact weten wat de diepte, breedte en inhoud van de duinpan is. Met behulp van drones gaat hij dat als eerste in Nederland doen. “Het is baanbrekend, want dit is nooit eerder gedaan. Het is natuurlijk kicken dat je hier zo lang mee bezig bent en nu allerlei mensen zich bij mijn onderzoek aansluiten. Zoals alfadrones waarmee we nu kosteloos samenwerken om deze duinpan in kaart te brengen”, vertelt Bliek aan mediapartner NH Nieuws. Inmiddels is zijn werk uitgegroeid tot een wetenschappelijk onderzoek waar onder meer professor Hans van der Kwast en masterstudent Yonas Asfaha zich bij hebben aangesloten.
Het doel van dit onderzoek is om uiteindelijk een simulatie van de duinpan te maken. Dat doet Bliek samen met Asfaha. Wanneer ze dat voor elkaar krijgen, kunnen ze het klimaat van de duinpan nog beter voorspellen. Het is onder andere voor ecologen van belang dat dit gebeurt. “Nu gebruiken ze de gemiddelde temperatuur om te kijken wat klimaat doet met flora en fauna. Maar hier in de duinpannen kan het vriezen, terwijl het ergens anders zomer is. Je kan dus veel preciezer kijken wat het effect van klimaatverandering op flora en fauna is”, legt Bliek uit. “Maar het is pas geslaagd als de simulator gebouwd is over een paar jaar en hier een mooi wetenschappelijk artikel uit voorkomt.”