Provincie Noord-Holland waarschuwt voor blauwalg in oppervlaktewateren. Onder andere in het Alkmaardermeer en zwembaai 4 in het Geestmerambacht is een ongewenst hoge concentratie gemeten. De provincie roept mensen op om eerst op zwemwater.nl te kijken naar de actuele situatie en eventueel een andere zwemlocatie op te zoeken.
Blauwalgen (cyanobacteriën) gedijen goed bij hoge temperaturen, regenval en veel zonlicht, met name in stilstaand water. Ze groeien dan snel in het voedselrijke oppervlaktewater. Blauwalg vormen doorgaans een blauwgroene, olieachtige laag op het water. Mensen die in aanraking komen met de bacteriën kunnen huidirritatie krijgen. Wie gevoelig is of hogere concentraties treft, kan last krijgen van misselijkheid en maag- en darmstoornissen. De provincie adviseert om na het zwemmen in water met blauwalg goed te douchen. Klachten verdwijnen meestal na enkele dagen.
Ook huisdieren kunnen gezondheidsproblemen krijgen door blauwalg. In de ergste gevallen kan besmetting zelfs dodelijk zijn.
Voor het Meer van Luna in Heerhugowaard en ‘t Skarpet in Oude Niedorp geldt overigens permanent een negatief zwemadvies. Dit op basis van eerdere metingen over langere termijn. Het wil niet zeggen dat het oppervlaktewater altijd slecht is. De provincie toont de actuele waterkwaliteit op borden bij de diverse zwemlocaties.
Eerder dit jaar stelde de provincie voor het huidige zwemseizoen een subsidie beschikbaar voor goed buitenzwemwater.