Maker van controversiële pamfletten bekend bij Alkmaarse politie

Forse toename discriminatiemeldingen in Alkmaar. ’Mensen pikken het niet langer’

Het aantal meldingen van discriminatie in Alkmaar is meer dan verdubbeld. Meerdere inwoners wonden zich op over de recent verspreide haatzaaiende pamfletten.

De lokale afdeling van het Bureau Discriminatiezaken kreeg in het eerste half jaar van 2022 vijftien meldingen van Alkmaarders binnen. Dat zijn er in dezelfde periode dit jaar 35. „Dat is een forse stijging”, zegt Frederique Janss, directeur Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Noord-Holland Noord. „Het aantal meldingen fluctueert elk jaar iets, maar meer dan een verdubbeling: dat is opvallend.”

De meeste meldingen betroffen racistische incidenten, waarbij melders gediscrimineerd werden op grond van hun afkomst. Daarnaast deden meerdere (trans)vrouwen melding van onheuse bejegening op grond van hun geslacht. De derde meest gemelde grond was godsdienst, deels veroorzaakt door het anti-moslim (en antisemitische) pamflet dat vele Alkmaarders afgelopen juni ongevraagd in hun brievenbus kregen.

Toch denkt Janss niet dat er per se meer discriminerende incidenten plaatsvinden. „Er is meer aandacht voor in de maatschappij. En mensen pikken dit soort incidenten minder, ze gaan eerder over tot een melding.” Het Bureau Discriminatiezaken, landelijk actief, heeft daarnaast campagne gevoerd het afgelopen jaar, waardoor mogelijk meer mensen de organisatie weten te vinden.

De meeste meldingen komen online binnen, via de app of website. Daarnaast bellen mensen op. Een enkele keer komt iemand langs bij het bureau aan de Gasthuisstraat in Alkmaar.

In de gehele regio Noord-Holland Noord steeg het aantal meldingen: van 63 in het eerste half jaar van 2022 naar 91 meldingen in de eerste helft van 2023. Janss: „Je ziet vaak dat dit landelijke bewegingen zijn. Zo was in het hele land een piek te zien tijdens corona, net als na de ’minder, minder’-uitspraak van PVV-voorman Geert Wilders in 2014” (waar hij jaren later voor veroordeeld werd, red.).

Actie
Wat gebeurt er eigenlijk na een melding? Sommigen willen alleen hun hart luchten, maar de meesten willen dat er actie wordt ondernomen, zegt Janss. „We sturen brieven naar de persoon of organisatie die de discriminerende uiting gedaan zou hebben. We beschuldigen niemand”, benadrukt ze, „maar mensen schrikken er vaak wel van. In de meeste gevallen wordt de brief dan ook beantwoord. Soms met een ’ja maar’, maar geregeld bieden partijen hun excuses aan, vragen om een gesprek of passen het beleid aan.”

Pamfletverspreider gepakt
De politie weet inmiddels wie de haatzaaiende pamfletten afgelopen juni in Alkmaar heeft verspreid, zegt een woordvoerder tegen deze krant. Vanwege het lopende onderzoek kan de politie geen verdere mededelingen doen over de zaak.

foto: Kıvılcım Pinar