Radio: boom kattenberg Heilooërbos

NHD

 

De driehonderd jaar oude boom op de Kattenberg in het Heilooërbos kan waarschijnlijk worden gered. Dat concludeerde een bomenexpert na een eerste onderzoek. De monumentale lindeboom liep tijdens storm Poly zware schade op. De stam spleet en een aantal takken braken af. Voor nu zal alleen worden gesnoeid. Boomspecialisten hebben het anderhalve maand na  Poly nog altijd erg druk en komen later terug voor uitgebreid onderzoek. Er loopt overigens nog een crowdfundactie om de boom te redden.

. , wanneer de bomenexperts meer tijd hebben

De driehonderd jaar oude boom op de bekende heuvel in het Heilooërbos werd gespleten door een van de windvlagen van storm Poly, begin juli. Hij raakte een aantal takken en een deel van zijn stam kwijt.

„We hebben een bomenexpert inmiddels naar de linde laten kijken”, zegt een woordvoerster van Natuurmonumenten, de eigenaar van landgoed Nijenburg, waar de boom op staat. „Hij heeft geadviseerd de linde wat in te snoeien en gaat hem later uitgebreid onderzoeken.”

Zie ook: Driehonderd jaar oude lindeboom in Heilooërbos ’geopereerd’ na storm Poly

Dat kan nog wel even duren. „De experts hebben het erg druk met alle schade die door Poly is ontstaan.” Maar de expert heeft in elk geval niet gezegd dat de boom dood gaat en moet worden verwijderd”, zo bevestigt de woordvoerster. „Hij heeft hem even geparkeerd. We gaan er alles aan doen om hem in stand te houden.”

Er loopt nog een crowdfundingsactie om de boom in ere te herstellen.