Een zeeman uit De Rijp was ooit de eerste Europeaan die voet op Koreaanse bodem zette. Dat wordt ieder jaar herdacht. Aan de herdenking wordt doorgaans een actueel thema verbonden en afgelopen zaterdag was dat, hoe kan het ook anders, 450 jaar Alkmaar Ontzet. “We laten dat zien door het verhaal van Alkmaar te vertellen door Flier de Fluiter, die dat fantastisch kan.”
Het was Jan Janszn. Weltevree uit De Rijp die aan de oorsprong stond van een bijzondere band tussen Nederland en Korea. In het jaar 1627 was hij de eerste Europeaan die aan wal ging, op zoek naar drinkwater. Water kregen ze, maar ze mochten ook nooit meer weg uit het keizerrijk, dat wars was van buitenlandse relaties.
Jan Janszn. ontpopte zich tot een waardevolle adviseur van de keizer. Korea was continu in oorlog en hij had verstand van buskruit. Hij trouwde met een Koreaanse en raakte ingeburgerd. Het verhaal over Jan Janszn., of Pak Yǒn zoals hij daar heette, werd pas een kwart eeuw later wereldkundig gemaakt, nadat een andere Nederlander, Hendrick Hamel. het gesloten land wist te ontvluchten en verslag uitbracht van zijn ontmoeting met de Rijper Koreaan.
Een gezelschap met onder andere burgemeester Anja Schouten en een Koreaanse delegatie legden in De Rijp een krans bij het beeld van Jan Janszn. – een beeld dat ook in Seoul staat. In de kerk klonken de volksliederen van Nederland en Korea. De traditionele rondvaart ontbrak natuurlijk niet, inclusief het ‘sluizen’. Karin Ossebaar van stichting Jan Janszn. Weltevree: “In het programma hebben we ook altijd een stukje varen, want we zitten aan de Eilandspolder, een waterrijk gebied, en we willen dat de Koreanen ook laten proeven.” Want het was ooit wáter dat Korea en De Rijp met elkaar heeft weten te verbinden.
En omdat de V van Verbondenheid één van de vier belangrijke pijlers is van 450 jaar Ontzet (Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid paste het bezoek ook mooi in het thema van die viering