In het duingebied bij Bergen aan Zee zijn ondanks protesten de eerste 27 bomen gekapt. Duinbeheerder PWN laat de bomen onderzoeken in de hoop het hout te kunnen gebruiken voor woningbouw. Deze bomenkap is het startschot voor de kap van 13-duizend bomen die ervoor moet zorgen dat de wind weer vrij spel krijgt en de duinen weer kunnen stuiven.
“Het is zonde als het hout in de biocentrale belandt”, vertelt Niels Hogeweg van duinbeheerder PWN tegen mediapartner NH Nieuws. “Vroeger ging het hout naar de mijnbouw toe, daar is dit bos ooit ook voor geplant. Nu verdwijnt er heel veel hout in de oven en dat is natuurlijk helemaal niet duurzaam. Het zou fanatastisch zijn als de gekapte bomen gebruikt kunnen worden voor woningbouw in de omgeving.” Maar om te weten of de bomen wel geschikt zijn voor woningbouw gaan ze voor een test naar een houtverwerkingsbedrijf. “We maken van het hout een proefgevel en daar laten we verschillende onderdelen voor zagen”, vertelt Anja Verdonk van Natrufied architecture uit Bergen. “Het is een mooi idee dat als deze bomen wegens natuurbehoud dienen te verdwijnen, we ze lokaal een waardevolle nieuwe bestemming kunnen geven.”
De ruim zestien hectare naaldbos langs het Lange Vlak, bij de Verspyckweg ten noorden van Bergen aan Zee, moet verdwijnen om de duinen daar weer aan het stuiven te krijgen. Door die bomen weg te halen ontstaat er een grotere doorgang voor de wind richting het achterliggend duingebied. Volgens PWN gaat het niet goed met meer dan zestig hectare duinnatuur bij het kustdorp. “Dat komt door teveel stikstof in de bodem en te weinig zand en zout vanaf de kust. In een gezond duingebied heeft de wind vrij spel, stuift het zand.” De werkzaamheden vloeien voort uit het beheerplan Natura 2000, in opdracht van de provincie.
Dat de bomen mogelijk een duurzame bestemming krijgen is misschien mooi meegenomen maar de Duinstichting wil dat de bomen gewoon in het bos blijven staan. De stichting heeft hoger beroep bij de rechter aangetekend om de kap te voorkomen. “We hebben gevraagd aan PWN om te wachten met deze proefkap en eerst de gerechtelijke procedure af te wachten”, vertelt Joke Volkers van de Duinstichting. “Het is jammer dat dit niet gebeurd is. We vinden het ook erg bijzonder dat er zoveel bomen weg worden gehaald voor onderzoek. De bomenkap laat veel sporen na en geeft onrust bij mens en dier.”