Als het aan het gemeentebestuur van Dijk en Waard ligt komen er meer windturbines langs de Schagerweg (N245) tussen Broek op Langedijk en Schagen. De gemeente wil onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een combinatie van wind- en zonne-energie bij de provinciale weg, maar buurgemeente Schagen ziet dat anders.
Schagen wil namelijk alleen kijken naar de mogelijkheden voor zonne-energie en geen extra windturbines bouwen. “De gemeente is geen initiatiefnemer voor dit onderzoek”, schrijft Schagense burgemeester Marjan van Kampen in een brief. Hoewel het onderzoeksgebied volledig in de gemeente Dijk en Waard ligt, wordt ook Schagen meegenomen in de plannen. De verkenning zal niet alleen gaan over de combinatie van wind- en zonne-energie. Ook zullen onderzoekers kijken of de bestaande windturbines verduurzaamd kunnen worden.
Het is op z’n zachtst gezegd een niet altijd even goed huwelijk te noemen: de gemeente Dijk en Waard en windturbines. Al jaren was Heerhugowaard en is fusiegemeente Dijk en Waard in een juridisch gevecht met een bewoner van de Middenweg. De Heerhugowaarder zegt last te hebben van de windturbines bij het Park van Luna. In maart van dit jaar oordeelde de Raad van State dat het hoger beroep van de inwoner gegrond is. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeente niet genoeg benadrukt waarom de bewoners geen geluidshinder zouden hebben van de windturbines. Dijk en Waard ging vervolgens aan de slag en schakelde twee adviesbureaus in. Beide bureaus kwamen tot dezelfde conclusie: er is geen reden om geld uit te keren. En daarom besloot het college om de tegemoetkoming opnieuw af te wijzen. De meest recente ontwikkeling is dat de bewoner van de Middenweg zich opnieuw richt naar de hoogste bestuursrechter van Nederland. De zitting van de Raad van State zal waarschijnlijk binnen elke maanden ingepland worden. De uitspraak volgt maximaal veertien weken daarna. (Tekst gaat verder onder de foto)
Terug naar de provinciale weg tussen Schagen en Broek op Langedijk. Het onderzoek naar de mogelijkheden gaat 83.000 euro kosten. Er is een plan van aanpak opgesteld om de analyse uit te laten voeren. Het rapport moet onder meer duidelijkheid geven over de kansen en belemmeringen op het gebied van techniek, landschap en veiligheid. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek naar duurzame energie langs de N245 afgerond is. (Beeld: Google Streetview)