RADIO brandstichter

Adrianus K. (54), de man die op 1 juli 2020 brandstichtte in de Singelgarage in Alkmaar, heeft hoger beroep ingesteld tegen de 100.000 euro schadevergoeding die de gemeente Alkmaar van hem vraagt.
In 2021 werd K. door de rechtbank Alkmaar veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf waarvan negen maanden voorwaardelijk. En tot het betalen van diverse schadevergoedingen, waaronder de 100.000 euro, het eigen risico van de gemeente van de brandverzekering.

Lees ook: 160 auto’s beschadigd door de brand. Voorlopig is de Singelgarage dicht

Schadevordering
Tijdens het hoger beroep vroeg de advocaat van K. donderdag de schadevordering van de gemeente niet-ontvankelijk te verklaren. Volgens de raadsman moest de gemeente zijn hand grotendeels in eigen boezem steken, omdat zij in die tijd verzuimd had de brandveiligheid van de garage te garanderen. Zo was er geen goede rook- en warmteafvoerinstallatie en geen sprinklerinstallatie waardoor de rook zich in de garage kon blijven ontwikkelen en de brandweer uren moest wachten tot zij echt in actie kon komen.

Lees ook: Bestuurbare robot blust brand Singelgarage. De LUF60 spuit water, ventileert en kan traplopen

„Hoe hoog was het schadebedrag geweest als de brand gelijk geblust had kunnen worden? Ik denk slechts enkele honderden of duizenden euro’s”, aldus de advocaat die het hof ook wees op een onderzoek uit 2018 waaruit bleek dat de Singelgarage op 12 punten was afgekeurd inzake brandveiligheid. Zo waren de brandmelders verkeerd geïnstalleerd of ontbraken, werkten vluchtdeuren niet en ook toen was er gewezen op de slechte rookafvoer en het ontbreken van een sprinklerinstallatie.

(Tekst gaat door onder de foto)

160 auto’s raakten beschadigd door de brand in de Singelgarage.
160 auto’s raakten beschadigd door de brand in de Singelgarage.
© archieffoto Erna Faust

Gissen
Volgens de raadsman roept de rol van de gemeente bij deze brand veel vragen op. Hij vroeg het hof de vordering van de gemeente af te wijzen en er een civiele rechter na te laten kijken. „Tuurlijk is het geen eenduidig bewijs dat de schade zoveel kleiner was geweest als alles goed had gewerkt. Maar dat is gissen. Daarom moet het goed onderzocht worden.”

De advocaat-generaal vroeg het hof het verzoek van de verdediging af te wijzen. Niet de gemeente had de brand veroorzaakt, maar de Alkmaarder. De garage was na de brand dicht geweest en de totale kosten kwamen uiteindelijk uit op 6 miljoen. Dat bedrag zou misschien een paar miljoen lager zijn geweest als de gemeente zich aan de regels had gehouden. Maar de advocaat-generaal betwijfelde of de totale schade dan lager zou zijn geweest dan de 1 ton eigen risico. Hij vroeg het verzoek van de verdediging af te wijzen.

Lees ook: Auto’s van ’min één’ rijden glimmend uit de Alkmaarse Singelgarage, ondanks de verwoestende brand

Harddrugs
K. stak op 1 juli 2020 in de vroege ochtend in de Singelgarage twee personenauto’s in brand. Als gevolg hiervan ontstond een grote brand in de ondergrondse parkeergarage die tot veel schade aan het gebouw en de geparkeerde auto’s leidde. K. was bij zijn aanhouding erg verward. Deskundigen die hem nadien onderzochten, constateerden dat hij leed aan psychoses als gevolg van zijn verslaving aan harddrugs. In de periode voordat de brandstichting plaatsvond, raakte de Alkmaarder zijn woning kwijt waardoor hij een zwervend bestaan leidde en steeds meer drugs nam. Hij was tijdens de brandstichting verminderd toerekeningsvatbaar.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de auto’s wordt uit de Singelgarage gehaald.
Een van de auto’s wordt uit de Singelgarage gehaald.
© archieffoto erna faust

Lees ook: Verdachte brand Alkmaarse Singelgarage heeft meer op zijn kerfstok; hij stal een auto, een mobiele telefoon en vernielde een camerasysteem van de politie

Het gaat nu een stuk beter met de Alkmaarder, omdat hij de juiste medicatie krijgt. Eind deze maand wordt hij ontslagen uit de kliniek en kan hij terug naar zijn woning die hem een tijdje geleden is toegewezen. Hij zal nog wel onder controle blijven van de reclassering die hem onder meer controleert op zijn middelengebruik.

Over twee weken beslist het hof op het niet-ontvankelijkheidsverzoek van de verdediging.