Het nieuwe seizoen van Cool Kunst en Cultuur is geopend. Zaterdag werden tal van activiteiten gehouden aan het Waardse Coolplein. Want er was veel te vieren: vijftien jaar Cool, een nieuwe programmering én een theaterdirecteur die weer aan de slag mag. Veel bekijks trok de nieuwe theaterzaal, waar het publiek een kijkje in mocht nemen.
Een mooie nazomerdag in Heerhugowaard. Alsof Cool Kunst en Cultuur het zelf heeft geregisseerd. Warm, zonnig, maar niet te warm om het theater in te duiken. Deze zaterdagmiddag loopt onze verslaggever het gebouw van Cool binnen. “U komt ook spelen?”, vraagt een gastvrouw, wijzend naar de laptoptas. “Nee, ik ga een artikel maken.” Ze reageert: “Oh, als het maar een leuk stuk wordt.”
In Café Cool drinken mensen koffie, thee of wat fris. Band The Modest Tree speelt muziek die hoge ogen gooit in de Top 2000. Eerst The Piano Man van Billy Joel, dan Sound Of Silence van Simon & Garfunkel en ga zo maar door. In de Kleine Zaal van het theater start de muzikale voorstelling ‘Peter en de Wolf’. Het bijna negentig jaar oude Russische sprookje zorgt ook anno 2023 voor enthousiaste reacties. De kinderen genieten volop van de verteller en de muzikale ondersteuning. (Tekst gaat verder onder de foto)
Niet alleen zijn er tijdens Cool Open! verschillende voorstellingen. Geïnteresseerden kunnen meedoen aan een proefles of een rondleiding krijgen van Rob Scheeren, hoofd techniek bij het jubilerende Cool. Scheeren laat het gebouw zien. Van kantoorruimtes tot kleedkamers, met als letterlijk hoogtepunt de brug over de theaterzaal.
Hoog is het zeker. Zo’n tien à vijftien meter boven de zaal hangen lampen. Mensen lopen over de brug. Sommige met de angst in hun ogen. De Heerhugowaardse Tim niet. “Dit is juist leuk om te zien”, zegt hij. “Ik ben lid van toneelgroep Top Toneel Oudorp. Het is wel een wens om hier op te treden.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Het is inmiddels alweer vijftien jaar geleden dat Cool zijn deuren opende op het Heerhugowaardse plein. Precies op deze plek brandde in 2004 De Schakel compleet af. Ondanks het grote verlies, werd Cool na al die jaren een begrip in Heerhugowaard en omgeving. Tegenwoordig heeft het theater zo’n 120 medewerkers, vertelt Scheeren. “Dat zijn vrijwilligers, maar bijvoorbeeld ook marketingmedewerkers, technici en docenten.”
Na de rondleiding is het rennen richting de Kleine Zaal. Daar wordt een bijzonder concept besproken: de impact van zingen op je brein. “Er gebeurt veel met je lijf en brein, wanneer je gaat zingen”, vertelt trainer Maartje de Lint, die samen met gitarist Judith van Doorn de workshop geeft. Zingen is gezond en kan volgens De Lint helend werken. Waar de deelnemers eerst wat voorzichtig neuriën, dansen en zingen ze er later op los. De Lint: “Het zijn allemaal positieve prikkels, daar gaat het om. Sommige mensen denken dat ze hun uitdagingen of problemen te zijn, maar dat is niet zo. Er zit een mens onder.”
Een van de deelnemers is theaterdirecteur Lineke Kortekaas. Na een hersenbloeding is ze aan het re-integreren. “Dit is toch een bijzondere workshop? Al heel snel na de start was er een hele andere sfeer in de zaal. We gaan de komende tijd meer projecten organiseren die een bijdrage leveren aan problemen in de huidige hectische maatschappij.” Vanaf januari geven De Lint en gitarist Van Doorn een cursus over breinfitheid en de kracht van zingen in het theater. “Het is een experiment om te kijken wat mensen er van vinden. We gaan de komende tijd meer projecten organiseren die een bijdrage leveren aan problemen in de huidige hectische maatschappij.”