De beste oplossing voor het probleem met de sikaherten in de duinen is toch om ze af te schieten. Dat stelt Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. De vijf tot tien dieren vangen zou onvoldoende effectief zijn en onnodige risico’s opleveren, en bovendien kunnen ze eigenlijk nergens heen. De invasieve soort uit Azië kan niet elders in Nederland weer worden uitgezet en sinds 1 januari is het verboden om sikaherten als huis- of hobbydier te houden.
Statenlid Ilona Haas van de PvdD bekritiseerde het besluit van de provincie om de sikaherten in het Noordhollands Duinreservaat af te laten schieten. PWN, eigenaar van het duingebied, krijgt tot 1 maart 2028 de tijd. Maar PWN kreeg in 2020 al eens de opdracht om de dieren af te maken en dat heeft niet gewerkt, aldus Haas. Bovendien vindt ze de motivatie van GS niet goed gefundeerd. Ze vermoedt dat het besluit is genomen omdat sikaherten op de ‘zwarte lijst’ staan in het zogenoemde ISEIA-protocol uit 2012. De exoot zou de natuurlijke balans in Natura2000-gebieden verstoren. Het protocol is gebaseerd op twee onderzoeken uit 2003 en 2009. Volgens het PvdD-statenlid is dat te lang geleden en is onderzoek naar diervriendelijke oplossingen nodig. De Wet natuurbescherming schrijft ook voor dat doden de laatste oplossing is.
Maar volgens Gedeputeerde Staten is er dus eigenlijk geen betere oplossing dan afschot van de sikaherten, die in 2018 vanaf privéterrein naar de duinen zijn ontsnapt. De eigenaar wilde zich niet meer met de dieren bemoeien, waarna het aan de provincie en PWN was om een oplossing te vinden. GS benadrukt daarbij dat de Faunabeheereenheid van het waterbedrijf onnodig lijden moet zien te voorkomen, en dat de Omgevingsdienst hier op toe zal zien. (foto: Wikimedia / Malene Thyssen)