RADIO: plannen voor rotonde Westelijke Randweg in 3e kwartaal

Gemeente Dijk en Waard overweegt om het fietspad bij de rotonde van de Westelijke Randweg en de Papenhorn te ondertunnelen. Op deze rotonde in Broek op Langedijk worden regelmatig fietsers aangereden. Naar verwachting wordt nog dit jaar meer over de plannen om de rotonde veiliger te maken. De  Fietserbond afdeling Alkmaar / Dijk wijst erop dat er ook nog wel eens ongelukken zijn op de rotonden van de Westtangent en de kruising Middenweg en Icaruslaan. In Alkmaar wijst de bond op de rotonde  van de Hertog Aalbrechtweg, en de kruisingen van de Rekerdijk.

 

Het zijn twee van de gevaarlijkste fietsknelpunten in Alkmaar en omgeving: de rotondes bij de Zeswielen/Hertog Aalbrechtweg nabij station Alkmaar-Noord, én de Papenhorn-rotonde bij de Lay’s-fabriek aan de Westelijke Randweg in Broek op Langedijk.

In verband met een overzicht van fietsonveilige plekken boven het Noordzeekanaal (zie regiopagina’s 4-5) , wijst Jan-Kees Pielkenrood van de Fietsersbond Alkmaar/Dijk en Waard en omgeving deze en enkele andere plekken aan.

Met name de rotonde bij Papenhorn/Westelijke Randweg vormt een flink probleem. De gemeente Dijk en Waard kondigde eerder aan de mogelijkheid van een fietstunnel op dit punt te onderzoeken. Desgevraagd laat een woordvoerder van de gemeente weten dat hierover naar verwachting meer duidelijk zal zijn in het laatste kwartaal van 2023.

Andere punten in de regio waarbij fietsers geregeld lijdend voorwerp zijn bij aanrijdingen, zijn onder meer de Rekerdijk-kruisingen Rekerdijk met de Zeswielen en Drechterwaard in Alkmaar. In Heerhugowaard worden met name de Westtangent-rotondes ter hoogte van de Icaruslaan en de Middenweg genoemd.