RADIO: Europese School naar voorzieningenrechter over knip in Molenweidtje

NHD ARTIKEL

De Europese School in Bergen wil dat het Molenweidtje weer snel voor doorgaand verkeer wordt, maar het is de vraag of de voorzieningenrechter hierin mee gaat. De knip in de weg zorgt voor veel drukte aan het begin en het eind van de schooldag, omdat ouders hun auto moeten keren. De rechter denkt dat er niets aan de hand is als ze netjes parkeren en er verkeersregelaars worden ingezet. De school stelt dat gemeente in moet grijpen, omdat het zelf er alles aan heeft gedaan om de chaos te beperken.

Europese School opent of sluit, maar het is nog maar de vraag

Kerende auto’s, overstekende kinderen en een schoolbus die daar dwars doorheen moet: het is een verkeerschaos bij de Europese School in Bergen. Dat betoogde advocate Clarissa Kuipéri woensdag voor de Haarlemse rechter. De school wil dat de gemeente Bergen een ’knip’ in het Molenweidtje weghaalt.
Het gaat de school om de haal- en brengtijden aan het begin en eind van de schooldag. Door de knip, bij het afvalbrengstation dat ook aan het Molenweidtje ligt, kunnen de ouders die hun kinderen gebracht hebben, niet doorrijden, maar moeten ze keren en dat zorgt voor chaotische situaties met dubbel parkerende en ronddraaiende auto’s, overstekende kinderen en fietsers en een bus die zich er tussendoor wurmt.

Ontlasten
De knip is er sinds het begin van het schooljaar en dat is niet voor niets, zei verkeersambtenaar Jos Bekkers van de gemeente. De knip is bedoeld om de Kerkedijk te ontlasten, een smalle straat met bomen. Het verkeer dat naar het afvalbrengstation moet, maakt er gebruik van, het verkeer voor de Europese school en sinds dit schooljaar ook honderden fietsers die naar de BSG moeten, die een tijdelijke accommodatie heeft gekregen aan de nabijgelegen Oudtburghweg. Dat is gevaarlijk op die smalle Kerkedijk, zei Bekkers.

Over de knip loopt al een procedure, maar de Europese School wil dat er snel een eind komt aan de situatie. Voorzieningenrechter Everaerts vond dat de ouders en de school ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ,,Als iedereen netjes achter elkaar parkeert, is er niets aan de hand. En ze kunnen ook wel wat verderop parkeren, kinderen kunnen echt wel honderd meter lopen.’’

Hij suggereerde verkeersregelaars neer te zetten. Volgens Kuipéri heeft de school er al van alles aan gedaan. ,,We hebben pamfletten uitgedeeld, nieuwsbrieven geschreven en ouders helpen bij het oversteken. Het is niet aan de Europese School om verkeersregels op te leggen. De grens van wat de school kan doen, is bereikt.’’

Zie ook: De knip in het Molenweidtje in Bergen komt er. Eerst tijdelijk en als het afvalbrengstation weg is definitief

Wachtrijen
De rechter begreep van de gemeente dat het bouwverkeer van en naar het BSG-terrein, waar zo’n 150 huizen gebouwd worden, zich tijdens de haal- en brengtijden niet in de buurt van de school mag vertonen en drong er bij de gemeente op aan, daar in elk geval op toe te zien. Hij suggereerde als oplossing, dat er wachtrijen worden gecreëerd en dat ouders hun kinderen eerder afzetten en dan meteen keren. Maar de Europese School ziet er weinig in en wil echt af van de knip.

De rechter beslist binnen twee weken of hij de maatregel van de gemeente ongedaan gaat maken.

 

foto: Google