De begroting van gemeente Alkmaar voor 2024 is rond. De begroting heeft een opgave van een kleine 30 miljoen euro. Ondanks dat ook de gemeente flink lijdt onder de inflatie, blijven de ambities in het coalitieakkoord overeind, en daarbij blijven de gemeentelijke belastingen volgens het college van B&W laag.
Het coalitieakkoord ‘Vertrouwen in Alkmaar, verschil mag er zijn’ van D66, OPA, BAS, VVD, CDA en SPA hecht aan een degelijk financieel beleid; een sluitende begroting, kostendekkende tarieven en gemeentelijke belastingen die enkel de reguliere inflatie volgen. Dat is volgens het college gelukt. Al jaren zijn de belastingen laag vergeleken met die van andere gemeenten, en dat blijft zo.
“De opgave voor de begroting 2024 was groot”, aldus het college. “Ondanks deze serieuze opgave en de hoge landelijke inflatiecijfers hebben wij een sluitende begroting kunnen presenteren waarbij de onroerendezaakbelastingen (OZB) maar iets is bijgesteld, slechts met 4,2 procent. Wel zijn de tarieven voor de gemeentelijke dienstverlening meer kostendekkend gemaakt maar dat is in lijn met de redelijkheid volgens het coalitieakkoord.”
“Dat betekent niet dat we niet alert en kritisch moeten blijven”, vervolgt wethouder financiën Christian Schouten. “Het Rijk heeft in de miljoenennota nog steeds een bezuiniging voor alle gemeenten opgenomen van 3 miljard euro vanaf het jaar 2026. Als dat niet van tafel gaat wordt het de komende jaren echt spannend.”
Cultuur- en sportvoorzieningen blijven op hoog niveau en bereikbaar voor alle inwoners, jong en oud, meer of minder bedeeld. Voor de woningbouw richt het college zich met name op kansrijke onderdelen van het project Alkmaars Kanaal, met betaalbare en duurzame woningen en een hoge kwaliteit van de leefomgeving. “Denk aan een mooi groen stadspark voor de leefbaarheid, het klimaat en met ruimte voor voorzieningen op het gebied van cultuur en sport.” Het streven is om bij de uitwerking en realisatie van de plannen minder te leunen op ingehuurde (en duurdere) krachten, die wellicht weinig ‘feeling hebben’ met Alkmaar.
Voor de dorpen komt er een Dorpenagenda waar iedereen aan kan deelnemen. Naar eigen zeggen kenmerkt deze open bestuursstijl het college. “Samen en in een open gesprek op zoek gaan naar oplossingen voor toekomstbestendige dorpen en het behoud van het landelijk gebied. Dit ‘samen’ en vanuit ieders mogelijkheden deelnemen aan de Alkmaarse samenleving is ook de motivatie achter de op te stellen Seniorenagenda. De groeiende groep Senioren verdient extra aandacht zodat zij zo lang als mogelijk volwaardig kunnen meedoen in de samenleving.”
Wat het Alkmaarse college betreft zijn het vooral de Alkmaarders zelf die hun toekomst gaan bepalen en dan ook mede invulling geven aan de huidige ambities in het coalitieakkoord. Zij krijgen dus meer zeggenschap en verantwoordelijkheid. Het college gaat uit van zelfredzaamheid van de inwoners, al dan niet met hulp van de gemeente. (foto: JJFoto)