RADIO: woonzorgvisie DeW politieke discussie

De Dijk en Waardse partijen zijn in het algemeen positief over de voorlopige woonzorgvisie, maar zien wel wat haken en ogen. Een speerpunt is om ouderen die groot wonen te stimuleren om te verhuizen naar een kleinere woning, maar op dit moment zijn er daar te weinig van. Enkele fracties vrezen dat er ook te weinig bij gaan komen. Ook is het nog maar de vraag of er voor de senioren die langer op zichzelf blijven wonen wel genoeg thuiszorgverpleegkundigen zijn

antal fracties vreest dat de doorstroming

wil ouderen in eengezinswoningen stimuleren om door te stromen naar een kleinere woning, maar gaat ze niet dwingen.

gaat ouderen niet dwingen om te verhuizen van eengezinswoningen naar appartementen in de buurt van voorzieningen. ,,Dat kunnen we niet en dat willen we niet’’, benadrukte wethouder Annette Groot tijdens een politieke avond.

Het stimuleren dat ouderen doorstromen naar kleinere appartementen, zodat eengezinswoningen door jongeren kunnen worden bewoond, is één van de speerpunten in de nieuwe woonzorgvisie. Belangrijk is verder dat het aanbod aan geschikte woningen – voor ouderen, maar ook voor andere doelgroepen – de komende jaren flink toeneemt. Ook zou de gemeente kunnen helpen bij het toestaan van mantelzorgwoningen of preventieve mantelzorgwoningen.

Tijdens de bijeenkomst had de politiek veel positieve woorden voor de visie, maar wel waren er vragen over de uitvoerbaarheid. Zo vroeg Anja Grim (D66) zich af of er straks wel voldoende thuiszorgverpleegkundigen zijn om te kunnen voorzien in de wens dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ook vroeg ze aandacht voor de groeiende groep dementerenden, jonger dan 65 jaar, waar nauwelijks geschikte woonvoorzieningen voor zijn.

Geruststellen
,,Onze zorg is de uitvoerbaarheid. Kan de wethouder ons geruststellen dat in alle kernen en wijken woningen voor senioren worden gerealiseerd?’’, vroeg Lea van der Zee van Lokaal Dijk en Waard, terwijl Pauline Bovenkerk van GroenLinks onder meer haar zorgen uitsprak over de vraag of ouderen een verhuizing wel kunnen betalen.

Femke Lammerts (VVD) op haar beurt gaf aan weinig te zien in ’verhuiscoaches’ die ouderen moeten helpen die eventueel willen verhuizen. ,,Ik weet niet of ik blij zou zijn als er een verhuiscoach bij mijn ouders aan de deur staat als er een zorgvraag is.’’

Ervaringen
Wethouder Groot maakte duidelijk dat de verhuiscoach alleen langskomt als ouderen tijdens een gesprek met een WMO-consulent zelf aangeven dat ze willen verhuizen. ,,We respecteren ieders keuze. Maar vergist u zich niet. Er zijn heel veel mensen die wel willen verhuizen, maar die bijvoorbeeld niet weten of ze het kunnen betalen.’’ Volgens haar zijn er in andere gemeenten positieve ervaringen opgedaan met verhuiscoaches.

Ze gaf verder aan dat geclusterd wonen juist wordt gezien als een oplossing om voldoende thuiszorgverpleegkundigen beschikbaar te hebben. Ook liet ze weten dat Magentazorg werkt aan een regionaal expertisecentrum voor jongere mensen met dementie.