Het college van Alkmaar heeft een nieuw erfpachtbeleid ingesteld, dat gevolgen heeft voor eigenaren van panden op gemeentegrond. Het gaat om zo’n 6.000 erfpachtadressen, waarvan de termijn binnen zeven tot vijftien jaar verloopt. Afhankelijk van de locatie kunnen de jaarlijkse lasten met een paar honderd euro stijgen of juist dalen. In het algemeen wordt een lichte stijging berekend. De erfpachtcanon is doorgaans wel belastingaftrekbaar.
Gemeente Alkmaar beschikt over rond 6.000 erfpachtadressen; woningen, garages, bedrijfspanden of gebouwen met een maatschappelijke functie op gemeentegrond. De eigenaar betaalt een vergoeding (canon) voor gebruik van de gemeentegrond en die was veelal voor 50 jaar vooruitbetaald en in sommige gevallen voor 75 jaar. Om grote fluctuaties te voorkomen wordt de nieuwe termijn 25 jaar en komen er een minimum- en maximum percentage. De herberekening gebeurt aan de hand van de actuele rentestand en de grondwaarde, die weer afhankelijk is van de WOZ-waarde.
De gemeente ontvangt jaarlijks 2,5 miljoen euro aan canoninkomsten en streeft ernaar om deze gelijk te houden of iets te verhogen. Met het canonpercentage van 1,75 procent uit het derde kwartaal zouden de inkomsten iets stijgen. Overigens was dat percentage 50 tot 75 jaar geleden 8 tot 11 procent.
Het college van Alkmaar geeft vier voorbeelden van aanpassing van de jaarlijkse canon, op basis van de WOZ-waarde in 2021 en het huidige percentage. De hoogste stijging is daarbij 203 euro voor een woning van 257.000 euro aan St. Jorisstraat. Daarentegen daalt de canon voor woning van 465.000 euro (WOZ) aan het Luttik Oudorp juist met 188 euro.
De canonherziening start ongeveer twee jaar vóór het einde van hun termijn, en de erfpachter wordt een jaar van tevoren in kennis gesteld, al streeft de gemeente hier ook naar een periode van twee jaar. Pandeigenaren krijgen de optie om 25 jaar vooruit te betalen, of jaarlijks te betalen. Alle erfpachters worden binnenkort geïnformeerd door de gemeente over de nieuwe erfpachtregelingen.