Beleidsplan Openbare Verlichting Heiloo: meer veiligheid en slimme verduurzaming

RADIOPLAATJE

De gemeenteraad van Heiloo heeft het Beleidsplan Openbare Verlichting Heiloo 2023-2032 vastgesteld. De gemeente gaat de openbare verlichting verder verduurzamen, en zó inrichten dat deze bijdraagt aan sociale- en verkeersveiligheid. Verder krijgt het centrum sfeervolle verlichting en de parken en het buitengebied zullen zo min mogelijk worden verlicht. Voor het beleidsplan wordt gebruik gemaakt van led-verlichting en variabele lichtsterkte.

In het centrum wordt sfeervolle verlichting toegepast en in het buitengebied en in parken wordt zo min mogelijk verlichting toegepast om landschap en dieren met een nacht actieve levenswijze te beschermen. Een positief neveneffect van bewust verlichten is dat het energieverbruik en daarmee de kosten van de openbare verlichting dalen, waarmee ook een bijdrage geleverd wordt aan de CO2-reductie.

Door onder andere het gebruik van Led-verlichting, het regelen van het lichtniveau, slimme openbare verlichting en oog voor lichtvervuiling wil de gemeente Heiloo een bijdrage leveren aan duurzame openbare verlichting.