RADIO huizenbouw Alkmaar

Alkmaar wil een extra woonwijk realiseren aan de oostkant van de stad. Die zou moeten verrijzen aan beide zijden van de N242, waar nu nog bollen worden geteeld. Alkmaar heeft het eerste recht op die grond en voorkomt zo dat er prijsopdrijving plaats vind. De gemeente denkt door deze grond sneller te kunnen bouwen dan met alleen inbreilocaties mogelijk is

 

 

Alkmaar hoopt een extra wijkje te kunnen bouwen aan de oostkant van de stad. De gemeente maakt gebruik van de ’wet voorkeursrecht gemeenten’ om de grond hiervoor te reserveren.
Het gaat om agrarisch gebied aan weerskanten van de westelijke ringweg (N242). Om precies te zijn: het poldertje achter het kippenbruggetje bij Oudorp en het land tussen het verkeersplein bij Ranzijn tot de noordgrens van polder de Schermer.

In totaal is het gebied 69 hectare groot en het is nu in bezit van circa acht eigenaren. Die zijn donderdag per aangetekende brief op de hoogte gesteld en de gemeente gaat snel met ze in gesprek.

Speculanten
De wet voorkeursrecht gemeenten voorkomt dat grond in handen komt van speculanten, wat de prijs enorm op zou drijven. Sociale woningbouw wordt bij dure bouwgrond vrijwel onmogelijk.

,,Op deze manier houden we grip op de prijs en de regie over wat daar gebouwd kan worden in handen’’, zegt wethouder Anjo van de Ven. Evengoed is de grond nu al in waarde gestegen. ,,Zodra bekend is dat agrarische grond in beeld is voor woningbouw gebeurt dat. Dan wordt het warme grond, zoals ze dat noemen’’, zegt de wethouder. Zij denkt dat eigenaren om die reden mogelijk wel zaken willen doen met de gemeente. ,,Maar ik kan natuurlijk niet in hun hoofden kijken.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Een kaart van het gebied, op het roze deel is de wet voorkeursrecht van toepassing.
Een kaart van het gebied, op het roze deel is de wet voorkeursrecht van toepassing.
© Beeld gemeente Alkmaar

De huidige grondeigenaren zijn niet verplicht hun grond aan Alkmaar te verkopen. Maar als ze willen verkopen, heeft de gemeente het eerste recht van koop. Dit recht geldt voor drie jaar, in die tijd moet de gemeente een woningbouwplan maken voor het gebied. Als dat niet gebeurt, vervalt het voorkeursrecht, als er wel plannen zijn kan het verlengd.

Ambitie
Alkmaar heeft de ambitie om 15.000 woningen in 15 jaar tijd te bouwen, maar volgens Van de Ven is die ambitie onhaalbaar. Binnenstedelijk bouwen, was de afgelopen jaren het enige dat de provincie toestond. Alkmaar is daar met het project Alkmaars Kanaal volop mee bezig. Maar deze manier van bouwen vergt een veel langere adem, bijvoorbeeld omdat er bedrijven moeten worden verplaatst. Het nieuwe provinciebestuur is minder rigide en wil ook in beperkte mate woningbouw buiten de bebouwde kom toestaan.

Anjo van de Ven: ,,De ambitie om 15.000 woningen in 15 jaar te bouwen is niet haalbaar.’’
Anjo van de Ven: ,,De ambitie om 15.000 woningen in 15 jaar te bouwen is niet haalbaar.’’
© Foto Erna Faust

,,Op deze manier kunnen we sneller wat betekenen voor het woningtekort’’, zegt Van de Ven. Alkmaar wil ook op kleinere schaal straatjes bijbouwen voor de dorpen in de Schermer. Ook daar heeft de woningbouw jarenlang op slot gezeten. ,,Hiermee gaan we geen grote slagen maken, maar kunnen we wel de leefbaarheid in de dorpen op peil houden’’, zegt wethouder Robert te Beest.

Wethouder Robert te Beest: ,,Door straatjes erbij te bouwen kunnen we de leefbaarheid in de dorpen op peil houden.’’
Wethouder Robert te Beest: ,,Door straatjes erbij te bouwen kunnen we de leefbaarheid in de dorpen op peil houden.’’
© Foto Erna Faust

Stompetoren
En dan is er nog de wens om aan de westkant van Stompetoren te bouwen, die grond is al heel lang in bezit van de gemeente. ,,We gaan hierover snel in gesprek met de provincie’’, zegt Te Beest. Hij is hoopvol gestemd na een interview met gedeputeerde Jelle Beemsterboer in deze krant. ,,Hij heeft de handschoen opgeworpen dat bouwen in het buitengebied wel mag. Die handschoen pakken we graag op.’’