De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft een miljoenendeal gesloten met Siemens voor de levering van 22 geavanceerde apparaten voor medische beeldvorming. De meeste zullen over twee jaar worden geïnstalleerd en gebruikt in de nieuwbouw in Alkmaar, een deel gaat naar de huidige locaties. het gaat voor het grootste deel om de vervanging van bestaande en inmiddels verouderde apparatuur.
Siemens, met wie het NWZ al jarenlang samenwerkt, is gekozen uit drie kandidaten bij wie een offerte is opgevraagd. De keuze is op deze leverancier gevallen, omdat Siemens volgens het Noordwest het meeste in gebruikersgemak, innovatie, onderhoud en opleiding heeft meegedacht. Bovendien heeft het kostenplaatje een rol gespeeld.
De leveringen vinden zo plaats dat het ziekenhuis patiënten in de bestaande huisvesting kan blijven helpen, terwijl de nieuwe apparatuur in het toekomstige gedeelte wordt geplaatst en daar kan worden getest voor gebruik.
„Met deze investering in nieuwe apparatuur en technologie kunnen we nog betere zorg leveren aan onze patiënten, zowel op onze huidige afdelingen als straks in de nieuwbouw”, stelt ziekenhuisbaas Stefan Kroese, voorzitter van de raad van bestuur bij het NWZ. „Dit sluit naadloos aan op onze missie als topklinisch ziekenhuis: zorg voor elkaar.”
Robotgestuurd
De meest in het oog springende aanschaf is die van de twee crash-/traumakamers met de productnaam Multitom Rax. „Hiermee is het mogelijk om traumapatiënten na binnenkomst op de brancard te laten liggen, waarbij het röntgensysteem robotgestuurd om de patiënt heen kan bewegen en van alle kanten opnames maakt om te ontdekken wat er precies aan de hand is”, legt woordvoerder Job Leeuwerke uit.
„Bij deze groep patiënten is het belangrijk dat zij niet bewogen, verplaatst of gepositioneerd worden. Wij zijn een level-1-traumacentrum, wat inhoudt dat het Noordwest 24 uur per dag, zeven dagen in de week klaar staat voor alle mogelijke ongevalpatiënten. Dat kan variëren van een recreatieve sporter met een gescheurde achillespees tot een acuut slachtoffer dat zojuist bevrijd is uit een verongelukte auto of iemand met schot- of steekwonden.”
Universitair
Andere opvallende koop is die van twee photoncounting-CT-scans. „Dit is de nieuwste technologie die alleen nog beschikbaar is in enkele universitaire ziekenhuizen”, weet Leeuwerke.
De beelden van dit apparaat laten details zien, die eerder niet zichtbaar werden, wat leidt tot betere diagnoses. Voordelen naast een scherper beeld zijn dat minder röntgenstraling en lagere contrastmiddel nodig zijn. „Er is een betere contrast-/ruisverhouding, wat de mogelijkheid geeft om meerdere contrastmiddelen en/of weefselsoorten van elkaar te onderscheiden.”
C-bogen
Verder levert Siemens een PET-CT-scan (brengt plaatselijke veranderingen in stofwisseling in het hele lichaam in beeld), vijf mobiele röntgentoestellen (voor onderzoek van patiënten op de afdeling), vijf mobiele C-bogen (om patiënten op operatiekamers door te lichten) plus vijf ’buckykamers’ (om röntgenfoto’s van botten, gewrichten, maar ook organen te maken).
De meeste aankopen betreft vervangingen. „Als topklinisch ziekenhuis willen wij niet alleen een state-of-the-art gebouw, maar vooral ook de nieuwste en beste ziekenhuisapparatuur voor onze patiënten.”