Natuurmonumenten gaat kappen in Heilooërbos

Natuurmonumenten gaat het Heilooërbos op een aantal plekken uitdunnen. Volgens de organisatie is het belangrijk dat de bomen meer lucht en licht krijgen. Aankomende weken gaat Natuurmonumenten de eerste bomen bij Landgoed Nijenburg selecteren.

De bomen krijgen een gekleurde stip. Na het omzagen blijven de bomen in het bos. Volgens Natuurmonumenten zijn de bomen namelijk het domein voor insecten en paddenstoelen. De werkzaamheden aan het bos worden niet van de ene op de andere dag uitgevoerd. De komende jaren is Natuurmonumenten in fases bezig.

Net als alle andere bossen in Nederland is het Heilooërbos door de mens gemaakt. In de zeventiende en achttiende eeuw werden de bomen aangeplant. Tot de Tweede Wereldoorlog werden geregeld bomen gekapt en verkocht. Hierdoor bestaat het Heilooërbos grotendeels uit bomen van dezelfde leeftijd. Het is vooralsnog niet duidelijk of de linde op de Kattenberg kan blijven bestaan. De driehonderd jaar oude boom raakte zwaar beschadigd door zomerstorm Poly.

Natuurmonumenten kan niet uitsluiten dat het publiek hinder zal ondervinden van machines of beperkte toegankelijkheid van paden en wegen.