RADIO De grootste ui

De jaarlijkse wedstrijd ‘de grootste ui’ in Broek op Langedijk heeft een record opgeleverd. De winnaar is een ui van bijna 1700 gram. Dat is opmerkelijk omdat het seizoen is gestart met een heel NATTE periode, gevolgd door een WARME periode en een zomerstorm. In de categorie ‘scholen’ woog de winnaar ruim 1070 gram.

 

Ondanks moeilijke weersomstandigheden heeft Karin Zuurbier dit jaar een ui geteeld van maar liefst 1694 gram. Een record voor ’De Grootste Ui’, de wedstrijd die jaarlijks door De Groot en Slot in Broek op Langedijk wordt uitgeschreven.
Voor het vierde jaar op rij gingen scholieren, tuinders en andere mensen met groene vingers de strijd met elkaar aan om een zo groot mogelijke ui te telen. De eerste editie vond plaats ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van De Groot en Slot en vanwege het succes is het bedrijf hiermee doorgegaan.

Het was geen gemakkelijk jaar voor de deelnemers. Het seizoen startte met een zeer natte periode waardoor de uienplantjes laat op gang kwamen. Later deze zomer werd het warm en was het een uitdaging om de planten hier doorheen te trekken. In juli raasde er ook nog een zware storm over Noord-Holland, waarbij sommige planten veel schade hadden opgelopen.

Prijsuitreiking
Deze week vond de prijsuitreiking plaats. In de categorie ’scholen’ ging Sepp Tesselaar naar huis met de eerste prijs. Zijn ui woog 1071 gram. De familie Tesselaar was goed vertegenwoordigd tijdens de prijsuitreiking. In de categorie ’tuinders’ won Piet Tesselaar de eerste prijs met een ui van 1159 gram. In de categorie ’groene vingers’ ging de prijs naar Karin Zuurbier. Zij was de concurrentie de baas met een ui van 1694 gram.

De organisatie spreekt van een geslaagde vierde editie. Ook in 2024 gaat De Grootste Ui weer georganiseerd worden. Aanmelden is mogelijk vanaf medio januari 2024.