RADIO natresoefening

Militairen met groene pickup trucks bij een witte bestelbus, geweren gericht op een witte bestelbus. Luid roepend bevelen ze de bestuurder om uit te stappen. Uiteindelijk werkt hij mee en gaat naast het busje op de grond liggen. Wie zaterdag op de Beverkoog in Alkmaar was zal raar opgekeken hebben. Het ging echter niet om een echte operatie van de landmacht, maar om een training.

De militairen die deelnamen aan de oefening maken deel uit van het Korps Nationale Reserve (Natres). Ze zijn allemaal vrijwillige reservisten en noemen zich ook wel de Weekend Warriors. Hun taak is het bewaken en beveiligen van het Nederlands grondgebied en onderdeel daarvan het is verlenen van militaire bijstand aan civiele autoriteiten voor handhaving van de openbare orde en veiligheid. Bijvoorbeeld het oppakken van gevaarlijke personen, die een te hoog risico vormen voor politieagenten.

Nadat de ‘verdachte’ onder controle was aangehouden, werd er nog even nagepraat en daarna keerde de rust op de Beverkoog weder.

 

Kapitein Tom van Hout 06-83034855

Wat voor oefening? Waarom Reservisten en niet gewoon politie?

Waarom?

Noemt het hele korps “Weekend Warriors”?