RADIO: De Beun tot 20 juli open

Theater De Beun in Heiloo blijft zeker tot zomer volgend jaar open. De exploitant vroeg om 38.000 euro om het theater tot 20 juli draaiende te houden en de gemeenteraad is hier unaniem mee akkoord gegaan. Nu hoeft het programma niet te worden uitgedund tot alleen films en voorstellingen van amateurverenigingen. Ook kan de horeca open blijven. De bestaande betalingsachterstand zou in 2026 moeten zijn weggewerkt.

De gemeenteraad van Heiloo heeft unaniem ingestemd met

Theater De Beun in Heiloo blijft in elk geval tot de zomervakantie jaar open. Exploitant Heiloo Aktief heeft een voorstel gedaan om voor 38.000 euro de exploitatie te verlengen tot 20 juli en de gemeenteraad van Heiloo ging daar maandagavond unaniem mee akkoord.
Daardoor kunnen ook de professionele voorstellingen in de eerste helft van volgend jaar doorgang vinden en is er gewoon aanbod van horeca rond de voorstellingen.

De overeenkomst van De Beun is door de gemeente eigenlijk per 31 december opgezegd omdat Heiloo Aktief (een dochteronderneming van Social Leisure uit Langedijk) een betalingsachterstand voor de huur heeft. Het college van b en w diende daarop een voorstel in, om zelf de exploitatie te gaan doen tot aan de zomer, om in elk geval De Beun open te houden. Er zouden dan alleen films vertoond worden en de voorstellingen van amateurverenigingen zouden ook door kunnen gaan, maar voor professionele optredens is dan geen mogelijkheid. Ook zou de horeca in De Beun gesloten blijven.

Dit voorstel zou de gemeente 80.000 euro kosten aan beheerskosten, energie en gederfde huur. Heiloo Aktief biedt nu aan, het te doen voor 38.000 euro. De huur wordt dan gewoon betaald en er komt een betalingsregeling voor de achterstallige huur, die dan in termijnen wordt afbetaald. In 2026 zou dan alles weer zijn verrekend.

CDA en Heiloo-2000 stelden maandagavond voor om Heiloo Aktief in de gelegenheid te stellen De Beun nog een half jaar te runnen en dat kreeg brede steun in de raad. „Maar dan wel met de voorwaarde dat de exploitant garant staat voor het betalen van die achterstallige huur”, zo zei VVD-voorman René van Splunteren. „Anders komt Sinterklaas wel erg vroeg langs in Heiloo.”

Begroting
Zo’n bezoek met veel cadeautjes zou de Heiloo overigens best kunnen gebruiken. Bij het behandelen van de begroting bleek dat geen ruimte is voor ’aardigheidjes zonder financiële dekking’, zoals Heiloo 2000-fractievoorzitter Linda Veerbeek zei. Van Splunteren, maar ook Hessel Hiemstra voorspelde dat de drie ton per jaar aan ruimte voor nieuw beleid in zijn geheel wordt opgeslurpt door de BUCH, die binnenkort officieel om extra geld zal vragen. Hiemstra stelde voor investeringen in infrastructuur, zoals de herinrichting van de Zeeweg en de Vennewatersweg, te bevriezen, maar dat plan kreeg geen meerderheid en het CDA trok het in.

PvdA en GBH pleitten ervoor, naar de aansluiting op de A9 te kijken. De kosten van de aanleg zullen naar boven moeten worden bijgesteld, wat Heiloo naar schatting miljoenen extra zal kosten. „Een onacceptabel hoog risico”, zei PvdA-woordvoerster Greet Burkels. Maar volgens wethouder Rob Opdam kan dat niet zomaar. „Dan moeten we met andere partijen gaan praten en ik kan niet de garantie geven dat dan de aansluiting van de baan is.”

In december gaan raad en college bekijken welke investeringen de komende jaren wel door kunnen gaan en waar het geld vandaan komt.

—————–

Theater De Beun in Heiloo blijft zeker nog tot de zomervakantie open. Het theater vroeg om 38.000 euro om het theater tot de zomer draaiende te houden en daarmee ging de raad unaniem akkoord. Er komt een betalingsregeling voor de huurachterstand en in december kijkt de raad naar de verdere toekomst van De Beun. Door de regeling hoeft het programma niet te worden uitgedund tot alleen films en amateurvoorstellingen.