Radio gemeente Bergen maatregelen tegen motorenoverlast

Gemeente Bergen wil stevig gaan optreden tegen motorrijders die voor geluidsoverlast zorgen. Het college overweegt handhavers op te leiden zodat ze met geluidsmeters kunnen werken en motorrijders mogen bekeuren. Daarbij zou samengewerkt kunnen worden met de provincie, omdat veel geluidsoverlast op N-wegen wordt veroorzaakt. Ook wordt gekeken of een mobiele flitspaal kan worden ingezet, aangezien teveel geluid vaak gepaard gaat met teveel snelheid. Van het voorjaar start de gemeente een publiciteitscampagne om meer bewustwording te creëren.

op te leiden zodat met geluidsmeters in te gaan zetten, die

gaan inzetten tegen motorrijders die voor geluidsoverlast zorgen.

boa’s en boete voor bestrijding van brullende motoren. De geluidsflitspaal is nog niet juridisch waterdicht

De gemeente Bergen wil echt werk gaan maken van motoren die te veel geluid maken. Tot de mogelijkheden behoort een speciaal opgeleide BOA, die met meetapparatuur kan constateren of een motor te veel lawaai maakt.
In dat geval kan de motor worden stilgezet en op kosten van de motorrijder worden getransporteerd naar een meetapparaat en gecontroleerd. ,,Als hij te veel lawaai maakt, krijgt de motorrijder een fikse boete en anders in elk geval een stevige rekening voor het transport’’, legt wethouder Ernest Briët uit. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in samenwerking met de provincie, omdat de overlast zich vaak op de provinciale wegen voordoet.

Verder wil Bergen in het voorjaar starten met een publiciteitscampagne, met borden en een communicatieoffensief in de media. Ook kan Bergen in samenwerking met de politie kijken of er mobiele flitspalen kunnen worden neergezet. ,,Vaak gaat te veel geluid gepaard aan het overtreden van de maximumsnelheid’’, licht Briët toe.

Geluidsflitspalen
Er wordt zelfs gewerkt aan geluidsflitspalen, wist Briët te melden. Maar die zijn technisch nog onvoldoende doorontwikkeld om juridisch stand te houden. ,,Het is nog lastig te bewijzen dat die specifieke motor dat geluid produceert. Er kan wel net een vliegtuig overvliegen.’’

Wel is de gemeente Bloemendaal, ook actief op dit gebied, bezig jurisprudentie uit te lokken. ,,De gemeente bepaalt dan dat motoren die meer geluid kunnen produceren dan bijvoorbeeld 60 decibel, niet meer in zo’n gebied mogen komen. Alle verkeersdeelnemers worden geflitst en motoren die volgens de fabrieksinstellingen te veel decibel kunnen produceren, worden beboet. Maar op dit moment kan dat juridisch nog niet, vandaar dat Bloemendaal een proefproces wil uitlokken bij de rechter.’’ Bergen volgt dit experiment volgens Briët ‘met interesse.’

Wilma Grooteman (CDA) had namens alle fracties in de gemeenteraad een motie ingediend om het college te bewegen een voortrekkersrol te houden op dit gebied, maar trok deze in na de toelichting van de wethouder.

Verder nam de gemeenteraad unaniem de begroting voor de komende jaren aan. Die voorziet in een overschot van 3,8 miljoen.