RADIO Heiloo BUCH

De gemeenteraad van Heiloo wil, net als die van Uitgeest, opnieuw kijken naar de samenwerking binnen de BUCH. Grootste vraagteken is dan niet het functioneren van de AMBTELIJKE samenwerking van de vier gemeenten maar juist de BESTUURSKRACHT. De motie voor het onderzoek werd ingediend door D66 en door een meerderheid van de raad aangenomen. Het onderzoek zal een half jaar duren.

het niet meer vanzelfsprekend dat de BUCH de beste vorm is om het ambtelijke werk voor Heiloo te doen.

De raad wil een onderzoek naar de bestuurskracht van de BUCH. Onlangs kondigde Uitgeest al zo’n onderzoek aan.

De fractie van D66 sneed in de gemeenteraad van Heiloo het moeilijke onderwerp aan. Fractievoorzitter Sybren van Dokkum diende een motie in voor een bestuurskrachtonderzoek.

Daarmee moet de gemeente een goed beeld krijgen van het functioneren van zichzelf en de BUCH.

Van Dokkum memoreerde dat de BUCH vijf jaar geleden een Verbeterplan lanceerde om de dienstverlening en financiën op orde te krijgen.

„Dat heeft niet gewerkt. De dagelijkse gang van zaken gaat goed, maar bij grote projecten laat het soms lang op zich wachten. Wij vragen ons af: wat hebben we eigenlijk te vertellen in de BUCH?”

Een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GBH ging akkoord met het onderzoek. Heiloo-2000 en het CDA stemden tegen. Er moet nu een commissie van raadsleden komen die zich bezighoudt met de vraagstelling en begeleiding van het onderzoek. De resultaten worden dan later besproken. Een onderzoek duurt ongeveer een half jaar en de provincie verleent er subsidie voor.

Vorige week maakte de gemeenteraad van Uitgeest al bekend zo’n onderzoek te willen. De opdracht daarvoor wordt donderdag besproken. Diverse partijen in de gemeenteraad van Bergen maken zich ook zorgen over de bestuurskracht van de BUCH.

Regio: 7: Er is maar één reële oplossing en dat is een echte fusie