De Oekraïense vluchtelingen die op Sportpark ‘t Lood in Alkmaar verblijven moeten gaan verhuizen. De 32 Oekraïners wonen inmiddels veertien maanden in stacaravans op het terrein, maar de huurovereenkomst hiervoor is beëindigd. Het is nog niet duidelijk wanneer ze precies moeten verhuizen, en waar ze heen zullen gaan. De gemeente zou inmiddels een nieuw onderkomen voor ze hebben geregeld. De Oekraïners waren begin november op de hoogte gesteld.
De Oekraïense vluchtelingen die sinds september 2022 in chalets op ’t Lood wonen, vertrekken vanaf het sportcomplex in Alkmaar-Oost. Dat gebeurt waarschijnlijk nog deze maand.
Ruim dertig Oekraïners zijn vanaf september 2022 ondergebracht in twaalf woningen op ’t Lood. De bewoners zijn vrouwen, kinderen en oudere, gepensioneerde mannen.
De Oekraïense gemeenschap vertrekt omdat de gebruikersovereenkomst na een jaar is beëindigd. Vorig jaar waren Stadion Alkmaar Beheer – de eigenaar van de grond – en de gemeente Alkmaar overeengekomen dat de caravans er een jaar mochten staan met de mogelijkheid om die periode telkens voor de duur van twaalf maanden te verlengen. Dat is dus niet gebeurd.
Het is niet bekend welk van de twee partijen de gebruikersovereenkomst heeft opgezegd.
Volgens voetbalclub De Flamingo’s, de vaste bespeler van ’t Lood, vertrekken de Oekraïense gasten op korte termijn, zo meldt bestuurslid Dick Bleek. „De gemeente Alkmaar heeft ons laten weten dat het de bedoeling is dat de twaalf chalets tussen 20 en 26 november worden weggehaald, maar in de brief stond daar nog wel een vraagteken bij.” De gemeente geeft aan dat die nog in gesprek is met de betrokken partijen over de vertrekdata.
De 32 Oekraïense vluchtelingen zijn op vrijdag 3 november schriftelijk geïnformeerd over hun aanstaande verhuizing. Afgelopen woensdag volgde nog een informatieavond, waarin ze ook te horen kregen dat ze verzekerd zijn van een nieuwe plek. „Dat is al geregeld”, aldus de gemeentewoordvoerster. „De bewoners worden begeleid en geholpen bij hun verhuizing.”
Daarbij komt volgens de gemeente ook het kantorencomplex aan de James Wattstraat weer in beeld dat eerder als opvanglocatie is gebruikt.
„Aan de James Wattstraat begint binnenkort een verbouwing, waardoor er extra capaciteit voor elf mensen komt.” Ook aan de Elgerweg worden Oekraïners opgevangen. De capaciteit in het voormalige schoolgebouw houdt de gemeente intact.
De twaalf chalets op ’t Lood zijn vorig jaar gekocht bij caravanbedrijf Stekelbos in Oterleek voor een totaalbedrag van 300.000 euro. Daarbij nam het Rijk de helft van het bedrag voor haar rekening. De gemeente Alkmaar zou de afspraak hebben gemaakt dat Stekelbos de chalets zou terugkopen voor de helft van de prijs als de gemeente ze niet meer nodig zou hebben.
Over die afspraak houdt de gemeente zich nu op de vlakte. „Informatie over zakelijke afspraken die de gemeente met derden maakt, delen wij niet. Wel maken wij optimaal gebruik van de rijksregelingen voor Oekraïense ontheemden.”
Vernielingen
Hoewel de Oekraïners nauwelijks overlast hebben veroorzaakt, is De Flamingo’s niet ongelukkig met hun vertrek.
Bleek: „Het probleem was dat we ons complex niet meer af konden sluiten omdat het bewoond was. Als na een wedstrijddag iedereen naar huis was vertrokken, bleef het complex vrij toegankelijk. Daardoor zijn er meerdere keren vernielingen aangericht. Vooral na de thuiswedstrijden van AZ is het een aantal keren raak geweest.”
De Oekraïners maakten incidenteel gebruik van de kantine van Flamingo’s. „Als ze bijvoorbeeld een gezamenlijke bijeenkomst hadden belegd, kon dat bij ons. We hebben ons altijd gastvrij opengesteld en dat zouden we de volgende keer weer doen.”