De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft de voorwaarden de vestiging kringloopwinkels en ambachtscentra uit de concept Retailvisie 2023 geschrapt. De raad was het unaniem eens dat deze beperkingen het lastig maken voor deze winkels en centra om zich nog in Dijk en Waard te vestigen, en dat terwijl de gemeente juist naar een circulaire economie toe wil.
Door het online shoppen verwacht de gemeente dat het de retailhandel verder zal krimpen, ondanks de bevolkingsgroei. Om de toekomst goed te borgen wordt in de concept Retailvisie gestreefd naar clustering van winkels met vergelijkbaar aanbod. Winkels met ‘volumineus’ aanbod, denk aan bouwmarkten en sanitairwinkels, moeten verder worden geconcentreerd op Beveland in Heerhugowaard en de Woonboulevard Langedijk.
Ook kringloopwinkels en ambachtscentra werden hier in het concept onder geschaard. Feitelijk dus een uitsterfbeleid voor de rest van Dijk en Waard. Aanvullende voorwaarden waren een oppervlakte van minimaal 500 m2 en minimaal 75 procent volumineus aanbod van spullen. De andere 25 procent of minder mag worden gebruikt voor bijvoorbeeld horeca of een sociale werkplaats.
“Het heeft ons wel een beetje verbaasd”, zei Milo Poland van D66 tijdens de raadsvergadering op woensdag. “We hebben de gebeurtenissen met CYAN die daarover hebben plaatsgevonden, we hebben twee moties met de raad gehad”. Hij verwijst naar de moties Circulair in 2050 het verzoek om beleid voor kringloopwinkels en de ambachtscentra. En CYAN legde na een lang gevecht om in leven te blijven uiteindelijk toch het loodje. “De voorwaarden zijn wat ons betreft zodanig dat belastend voor de kringloopwinkels dat het feitelijk onmogelijk wordt gemaakt om een goed vestigingsbeleid te hanteren.”
Poland verwees naar Hoorn, waar in 2013 al werd voorzien dat kringloopwinkels door dergelijke beperkingen in de problemen konden komen. De gemeente bepaalde dat kringloopwinkels ook bedrijventerreinen mogen bestaan. “Wij vinden dat we met dit beleid teruggaan in de tijd.”
D66 diende met GroenLinks en CDA een amendement in om het hoofdstuk over de kringloopwinkels en ambachtscentra uit de Retailvisie te schrappen. Poland zegde toe dat de drie fracties met alternatief beleid komen.
GL-raadslid Daniëlle Barhorst uitte steun voor het amendement namens haar fractie. “Wat voor ons ligt is ontmoedigingsbeleid en dat is wat ons betreft onacceptabel. Kringloopwinkels nemen daarvoor een té belangrijke plek in onze maatschappij in.”
Verantwoordelijk wethouder Fred Ruiten waarschuwde de raad om goed na te denken over wat het wil. “Als je kringloopwinkels toelaat in een bepaald gebied, dan kunnen andere mensen beroep doen op het gelijkheidsbeginsel. Dan kunnen andere winkels die we daar niet wensen ook een beroep op gelijkheid doen. Het is in de praktijk veel ingewikkelder dan het misschien even zo lijkt”, zei Ruiten. Ook is er nog provinciebeleid. “Ik ben niet optimistisch over of er iets heel anders zou kunnen komen.”
Met dat in gedachten stemde de gemeenteraad evengoed unaniem in met het amendement. De afgeslankte Retailvisie zal later over worden gestemd.