Het gaat bijna gebeuren. Aanstaande maandag begint de kap van ruim zestien hectare naaldbos bij Bergen aan Zee. De provincie Noord-Holland en duinbeheerder PWN willen hiermee de natuur in het gebied herstellen. Het duingebied is tot half maart niet toegankelijk, wandelaars en fietsers worden omgeleid.
Schrijft mediapartner NH. Het bos langs het Lange Vlak, bij de Verspyckweg ten noorden van Bergen aan Zee, moet verdwijnen om de duinen daar weer aan het stuiven te krijgen. Door die bomen deels weg te halen ontstaat er een grotere doorgang voor de wind richting het achterliggend duingebied. “De dennenbomen vormen een windscherm vlak aan de kust waardoor de invloed van zout en wind wordt tegengehouden. Deze dynamiek is cruciaal voor gezonde duinen en nodig om het negatieve effect van stikstofneerslag en de verzuring van de grond tegen te gaan”, stelt PWN.
Ruim een jaar geleden kondigen de provincie en PWN de kap van de duizenden bomen aan. De Duinstichting en de Fietsersbond vochten dit besluit aan, maar hun bezwaren werden ongegrond verklaard door de rechter. En dus kan er begonnen worden met de kap. Maandag wordt nog niet gelijk begonnen met de massale kap; eerst worden er paden gemaakt voor de harvesters. Die grote zaagmachines hebben ruimte nodig om uiteindelijk in december het overgrote deel van de duizenden dennen te vellen. Op enkele locaties wordt ook een telekraan ingezet om van afstand en van bovenaf dennenbomen weg te halen. Op die manier kunnen volgens PWN gezonde loofbomen blijven staan. Daarna wordt ook een deel van de stronken en op sommige plekken de bovenste stikstofrijke en zure strooisellaag weggehaald.
Vooruitlopend op de grootschalige kap zijn eind augustus alvast 27 dennen omgezaagd. Deze ‘proefkap’ was nodig om de kwaliteit van het hout te bepalen. “Het is zonde als het hout in de biocentrale belandt”, vertelde Niels Hogeweg van PWN toen in onderstaande video. De onderzochte dennen van de proefkap blijken van goede kwaliteit en geschikt voor houtbouw. “Van het hout worden in elk geval twee huizen gebouwd in de regio Bergen. Ook gaat een deel gebruikt worden als heipalen en een deel wordt verwerkt tot OSB, geperst spaanplaat, en wordt daarmee ook duurzaam toegepast in de bouw”, aldus PWN.
Om de werkzaamheden veilig voor iedereen te laten verlopen, worden er verkeersregelaars ingezet. Wandelaars en fietsers worden ter plaatse omgeleid. Het ruiterpad tussen Bergen aan Zee en de Schoorlse Duinen is helemaal dicht, en dat geldt ook voor de mountainbikeroute langs het werkgebied. De parkeerplaats Verspyckweg is niet toegankelijk.
Uiterlijk 15 maart, voor de start van het broedseizoen, zijn de werkzaamheden afgerond. De bomen die in Bergen aan Zee verdwijnen, worden op andere plekken in de provincie gecompenseerd door herplant.