Ze gaat ervoor. Gemeenteraadslid Carmen Bosscher van de Dijk en Waardse BVNL-fractie. Als het aan de Heerhugowaardse ligt gaat ze na de verkiezingen de Tweede Kamer in. “Ik merk dat Nederland klaar is met het beleid van de afgelopen jaren. Er zullen stappen gezet moeten worden. Vol gas vooruit.”
Zaterdag aan het eind van de middag. Het wordt al wat donkerder en de lantaarnpalen gaan aan. We bellen met fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL. Het is een drukke periode, vertelt ze. “De begrotingsbespreking, het andere raadswerk en de naderende verkiezingen. Ik moest echt mijn krachten verdelen, maar nu kunnen we toch echt beginnen met de campagne.” De partij van Wybren van Haga pakt de aankomende tijd flink uit. Het is voor het eerst dat Belang van Nederland (BVNL) meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen, en als het aan Bosscher ligt zal het een succes worden. “We waren eerst niet zichtbaar bij de peilingen, maar nu wordt toch verwacht dat we een of twee zetels behalen. Zelf denk ik dat we drie zetels krijgen. Dan ben ik natuurlijk heel blij. Vanuit het niets, een nieuwe start.”
Ja, nieuw, want Van Haga is zeker geen onbekende in de Tweede Kamer. Hij startte BVNL nadat hij vertrok bij Forum voor Democratie (FVD). Ook Bosscher kent een soortgelijk politiekpad. Na de herindelingsverkiezFractievingen kwam de Heerhugowaardse namens FVD in de raad, maar vorig jaar besloot Bosscher om samen met collega Koopman te stoppen met de partij. Vervolgens hebben ze hun thuis gevonden bij BVNL. En dat voelt goed, vertelt de Heerhugowaardse. “Ik ben echt onderdeel van de partij geworden. Met mijn kandidatuur spreek ik mijn steun uit voor BVNL. Ik draag het initiatief een warm hart toe.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Maar u staat op de dertiende plek op de kandidatenlijst. Gezien de peilingen, lijkt dat toch op een onverkiesbare plek? “Ja, dat klopt. Maar zeg nooit nooit”, reageert Bosscher. “Ik heb eerder al tegen de partij gezegd dat het me niet uitmaakt op welke plek ik kom. Dertien is voor sommigen misschien een ongeluksgetal, maar het gaat voor een ommekeer zorgen. Dertien is ook het getal van de verandering.”
Als u een zetel krijgt in Den Haag, gaat u dan onze gemeente verlaten? “Ik kan altijd door bijvoorbeeld voorkeursstemmen gekozen worden, maar dat hoeft niet per se. Als het gebeurt, dan gebeurt het. Mijn hart ligt wel het meeste lokaal.”
Want in de lokale politiek heeft Bosscher nu echt haar draai gevonden, benadrukt ze. “Ik denk dat ik heel erg neig naar de kant van ombudspolitiek. Veel politici beseffen te weinig dat ze volksvertegenwoordigers zijn. Dat ze ondergeschikt zijn aan hun functie. Ik vind het belangrijk dat mensen herkennen wat ik doe en daardoor voor meer vertrouwen in de politiek kan zorgen.”