Gemeente Dijk en Waard gaat alle kinderen die na kerst kerstbomen afleveren weer belonen. Dat heeft de raad besloten, ondanks dat het de gemeente meer tijd en geld kost. Alleen zit dat er voor de komende kerst nog even niet in. In Heerhugowaard worden bomen door de gemeente opgehaald en in Langedijk blijft het lootjessysteem in stand. Dit systeem kreeg veel kritiek omdat ijverige kinderen nauwelijks extra werden beloond. Ook het college vond de lootjes geen succes. Na kerst volgend jaar krijgen kinderen weer 50 cent per kerstboom.
maar volgend jaar kunnen
Kinderen die begin volgend jaar veel kerstbomen ophalen, kunnen een leuk zakcentje verdienen in Dijk en Waard. Per boom krijgen ze hiervoor een vergoeding van 50 cent. Er komt een eind aan een proef met lootjes.
Vorig jaar was er veel te doen rond de kerstbomeninzameling. Zo konden alleen kinderen in de voormalige gemeente Langedijk op vier verschillende plaatsen kerstbomen inleveren. In Heerhugowaard werden alle bomen door de gemeente opgehaald.
Daarnaast kregen de kinderen uit Langedijk voor elke ingeleverde boom een lot waarmee ze kans maakten op waardebonnen. Dit leidde er in de praktijk echter toe dat kinderen die vele tientallen bomen hadden ingezameld hiervoor nauwelijks werden beloond. Hier kwam kritiek op van ouders en de kinderen zelf.
Het was voor Karin van der Vliet van Lokaal Dijk en Waard reden om met steun van bijna alle raadsfracties een motie in te dienen om de zaken te veranderen. Zij vond dat er een alternatief moeten komen voor de loterij en daarnaast zouden ook kinderen uit Heerhugowaard mee moeten kunnen doen aan de inzameling.
Het college laat nu weten dat de ervaring met de proef met het uitdelen van loten was dat niet alle prijzen zijn opgehaald, ondanks herhaalde bekendmaking. ’Dit laat zien dat het uitdelen van loten minder aansluit bij de behoefte van de jeugd om boter bij de vis’ te krijgen’, aldus het college. ’Een geldelijke beloning sluit hier beter op aan.’
Volgens het college kost het organiseren van de inzameling door de gemeente zelf aanzienlijk minder uren (circa 400 uur) dan wanneer de jeugd ook bomen kan inzamelen (circa 750 uur). Maar het college gaat mee met de gemeenteraad die aangegeven heeft het een meerwaarde te vinden voor de huidige en toekomstige jeugd om, net als vroeger, deel te nemen aan de kerstbomeninzameling als sociale activiteit. Ook kan de jeugd op die manier wat bijverdienen.
Het college gaat nu uit van een vergoeding van 50 cent per boom en verwacht uiteindelijk circa 4.000 euro te moeten uitkeren. De inzameling is volgens het college organisatorisch uit te voeren binnen de gemeentelijke organisatie. Alleen bij langdurig extreem weer, wordt de inzameling van kerstbomen mogelijk anders ingevuld.