Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voelt zich genoodzaakt de waterschapsbelasting met gemiddeld 10 procent op te schroeven. Dat komt doordat de kosten voor de bescherming tegen overstromingen en wateroverlast, en het beheer van wateren en de rioolwaterzuivering flink zijn gestegen. Woensdag ging het Algemeen Bestuur van HHNK akkoord met de begroting van 342,4 miljoen euro. “We hebben ons best gedaan de stijging zo beperkt mogelijk te houden.”
Het jaar 2022 was uitzonderlijk door de naweeën van corona en de oorlog in Oekraïne. Net als iedereen kampte HHNK met enorme kostenstijgingen, maar er werd besloten om reserves aan te spreken en de stijgingen niet volledig door te berekenen naar de klant. Nu blijkt dat voor energie, grondstoffen en arbeid de kostenstijgingen structureel zijn, moeten de belastingen omhoog.
“Goed nieuws is dat komend jaar in Oosthuizen de eerste Nereda-zuivering in het gebied wordt opgeleverd, een 50 procent energiezuiniger systeem”, aldus HHNK. “In deze vernieuwing van rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt nu geïnvesteerd om in de toekomst duurzamer en goedkoper te opereren.”
De kosten voor de rioolwaterzuivering zijn 20 procent hoger door stijgende kosten voor chemicaliën en innovaties om meer medicijnresten uit het water te zuiveren. Aangezien huurders vooral zuiveringsheffing betalen, is de relatieve stijging van hun belastingen het hoogst. Een meerpersoonshuishouden betaalt in 2024 ruim 10 procent meer, dat is gemiddeld 2,50 euro per maand, en komt uit op 330 euro. Een eenpersoonshuishouden betaalt komend jaar 1,33 euro meer dan in 2023.
Voor woningeigenaren gaat de belasting met gemiddeld 9 procent omhoog. Zij betalen naast de zuiveringsheffing een groter aandeel in de watersysteemheffing, maar de kosten voor het watermanagement stijgen minder hard. Er is geïnvesteerd in drones en sensoren voor monitoring van gemalen, sluizen en waterkeringen en dat zal zich terugbetalen in kostenbesparingen.
Ook in 2024 draait het Klimaat- en Energieprogramma verder. HHNK beheert inmiddels 85.000 zonnepanelen en dekt de eigen stroombehoefte voor 75 procent. Ook wordt biogas vanuit de rioolwaterzuivering (rwzi) in Beverwijk wordt omgezet in groen gas. Er zijn plannen om naast twee eerder aangeschafte windturbines ook op de eigen terreinen windenergie op te gaan wekken voor totale zelfvoorziening.
Ondanks de onzekere tijden met stijgende kosten bevat de begroting voor 2024 geen “al te grote verassingen”. Portefeuillehouder financiën Simon Ruiter: “We kunnen er niet omheen dat de kosten structureel stijgen. Dat geldt overal en dus ook voor HHNK. Helaas zorgt dat voor een stijging van de lasten voor de inwoners. We hebben ons best gedaan die stijging zo beperkt mogelijk te houden.”