RADIO IKC Castricum

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Castricum wil nieuwbouw van een Integraal Kindcentrum op de Vondelstraat in Bakkum. Dat bleek tijdens de commissievergadering. Daarmee lijkt er na acht jaar discussie eindelijk overeenstemming. Om de impasse te doorbreken zijn meerdere partijen van standpunt veranderd zodat er nog maar twee opties over waren. Opvallend is dat ouders en omwonenden juist voor de andere optie pleiten

Schaamte

,,Bij de voorbereiding op deze vergadering bekroop mij een gevoel van schaamte. Dit dossier loopt al zo lang. We komen er maar niet met elkaar uit. Daar baal ik ontzettend van”, verwoordde raadslid Andries de Rooij van de VVD aan het begin van de vergadering het gevoel dat bij veel politieke partijen al geruime tijd leeft.

Om de impasse te doorbreken zijn meerdere partijen van standpunt veranderd. Zo stapten Lokaal Vitaal en VVD van hun voorkeurslocatie voor de Professor Winklerlaan af. Daardoor bleven twee opties over: de school onderbrengen op beide locaties of nieuwbouw op de Vondelstraat.

De meeste partijen stemden net als Lokaal Vitaal voor nieuwbouw op de Vondelstraat.

Splitsen

,,We moeten schuiven om dit dossier tot een goed einde te brengen”, verklaarde fractievoorzitter Mariska Tauber. ,,Wij vinden het zonde om de school te splitsen, een maatregel die ook meer geld kost.”

Omwonenden en ouders pleiten er echter al langer voor om het IKC onder te brengen op twee locaties.

In een gezamenlijke brief die ze begin deze maand aan de gemeente hebben verstuurd schrijven ze te vrezen voor verkeersoverlast, onveiligheid voor kinderen en het verlies van zeldzame natuur als de school op een plek wordt gebouwd.

Bovendien denken ze dat essentiële onderwijsfuncties niet gewaarborgd kunnen worden op één locatie.

Vervanging

Het IKC is op dit moment nog gevestigd op twee locaties. Zowel het gebouw aan de Professor Winklerlaan als de Vondelstraat zijn al jaren aan vervanging toe.

De school is uit zijn voegen gegroeid door leerlingenaanwas uit de nieuwbouwwijk Nieuw Koningsduin.

Op 7 december stemt de gemeenteraad definitief over het collegebesluit.