RADIO: Caritas stopt hulp voor Oekraïne door regels

Caritas Ukraine-Holland uit De Rijp stopt voorlopig met inzamelen van kleding en meubilair voor Oekraïne. Het land heeft vanaf 1 december nieuwe regelgeving die het erg lastig maakt om spullen te bezorgen. De regels zijn bedoeld om zwarte handel tussen de hulpgoederen tegen te gaan. Caritas probeert voor 1 december nog een of twee vrachtwagens met hulpgoederen in te zetten.

Caritas Ukraine-Holland stopt met de inzameling van kleding en meubilair voor Oekraïne. Volgens de stichting heeft het land nieuwe regelgeving voor hulporganisaties die het onmogelijk maken om goederen te brengen.

„De nieuwe regels maken het voor hulporganisaties momenteel onmogelijk om goederen te brengen”, aldus Marie-Christine Koestal namens de stichting.
„Wij zijn sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland dankbaar voor de ondersteuning van particulieren, organisaties en bedrijven, maar als de organisatie de goederen niet kan wegbrengen, raakt de opslag snel vol”, verduidelijkt Koestal.

Oekraïne voert per 1 december nieuwe regels in om de handel op de zwarte markt en de ontduiking van btw tegen te gaan. Tussen de hulpgoederen kwam ook handelswaar ongezien het land in. De hulpgoederen worden nauwkeurig geregistreerd en getraceerd.

Caritas probeert voor 1 december nog een of twee vrachtwagens met hulpgoederen in te zetten. „Er is hoop dat de inleverstop tijdelijk is”, aldus Koestal. Caritas vraagt om kleding en meubelen te bewaren, zodat het op een later tijdstip kan worden ingezameld.

Lees ook: De 32ste trailer met hulpgoederen gaat deze week richting Oekraïne. Soms raakt er iets zoek en moet de plaatselijke pastoor even onder druk worden gezet