PVV grote winnaar in regio Alkmaar, vooral D66 likt de wonden

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vond een aardverschuiving plaats richting de PVV en dat was in regio Alkmaar niet anders. In de verstedelijkte gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard kreeg de partij van Geert Wilders de meeste stemmen. In Bergen en Heiloo bleef de VVD net aan de grootste dankzij relatief beperkte verliezen. D66 kreeg in de hele regio de hardste klappen. Kijk voor een gedetailleerd overzicht van de (voorlopige) uitslag bij mediapartner NH Nieuws.

Achter de PVV waren de andere grote winnaars de combipartij GroenLinks-PvdA en de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt. Daarentegen kregen D66 en de VVD klappen. Van het ooit zo machtige CDA is nu nog minder over, en ook Forum voor Democratie leed verliezen. En eigenlijk ging ook de Boeren Burger Beweging onderuit. BBB boekte wel zetelwinst, maar die was bescheiden na het daverende succes tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

In gemeente Alkmaar was het een nek-aan-nekrace tussen de PVV en GroenLinks-PvdA, met respectievelijk 20,8 en 19,9 procent van de stemmen. De derde partij VVD krimpt flink sinds de vorige landelijke verkiezingen en de NSC kwam als vierde uit de bus. Binnen de kaasstad heerst traditioneel een meer linkse stemming, terwijl het buitengebied meer naar rechts leunt.

In Dijk en Waard is de PVV absoluut de grootste partij met 25,3 procent van alle stemmen. Met name in Heerhugowaard scoorde de partij van Wilders eerder ook al goed; tijdens de vorige landelijke verkiezingen werd het de derde partij. Ook Forum voor Democratie scoorde in Heerhugowaard, maar de partij van Thierry Baudet heeft nu bijna de helft van alle steun verloren. De tweede partij VVD duikelde naar 19,2 procent. De voormalige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliezen allemaal. Opvallend is dat NSC meteen de derde partij is geworden in Dijk en Waard.

In het vergrijsde en relatief welvarende Bergen blijft de VVD de grootste partij met 21,1 procent, maar de PVV kwam dichtbij met 20,6 procent. GroenLinks-PvdA kwam als derde uit de bus en NSC is de vierde partij.

Heiloo heeft een vergelijkbaar bevolkingsprofiel maar de uitslag is toch net even anders. De VVD bleef de grootste met 21,6 procent, maar PVV steeg met 16,2 procent niet naar de tweede plek. GL-PvdA kreeg aanzienlijk meer steun en kroop met 20,3 procent vrij dicht op de liberalen.