RADIO: Toch nieuwe antennemast langs Ambachtsweg Heiloo

 

 

De gemeente Heiloo gaat een vergunning verlenen voor de vernieuwing van de antennemast aan de Ambachtsweg in Heiloo. De nieuwe mast mag, net als de bestaande, dertig meter hoog worden, met een antenne erop.
De gemeente weigerde aanvankelijk de vergunning, omdat de buurt in de tijd dat de mast er staat veranderd is van een bedrijventerrein naar een woonwijk.

De eigenaar van de mast, John Geels, stapte samen met de belanghebbende telecombedrijven naar de rechter en die besloot dat de vergunning verleend moest worden, omdat de mast volgens het oude bestemmingsplan was toegestaan.

Hij moet dan wel ’van dezelfde aard en omvang’ zijn. Wel mag de constructie veranderd worden van een stalen vierkant naar een driehoek.

De gemeente Heiloo belegde daarna een informatieavond, waarop voor- en tegenstanders van de mast de degens kruisten. De tegenstanders, vooral buurtbewoners, vrezen straling en instortingsgevaar, de voorstanders wezen erop dat er te weinig dekking is voor mobiele telefonie in de buurt als de mast verdwijnt.

Maar de uitspraak van de rechter staat en inmiddels heeft de gemeente Heiloo besloten de omgevingsvergunning voor de mast te verlenen; ze kan niet anders. De mast mag net als de bestaande maximaal dertig meter hoog worden.

De bouw kan met onmiddellijke ingang beginnen, maar er blijft een kans dat de vergunning na beroep weer ingetrokken wordt. Als de mast dan weer moet worden afgebroken, zijn de kosten voor eigen risico. Dat beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden. De kans daarop is groot.

Eigenaar Geels zegt dat hij ’netjes gaat wachten’ met het vervangen van de mast tot de bezwaarprocedure is doorlopen. „We hebben geen haast, er staat nu natuurlijk gewoon een mast.”

De mensen die destijds een zienswijze hebben ingediend of bij de informatieavond zijn geweest, hebben inmiddels een mail of brief gehad.