RADIO Padelbanen Bergen

Tennisclub Bergen mag twee paDELbanen aanleggen op het complex aan de Churchilllaan. Eén bewonersvereniging en 24 omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de gemeente Bergen om dat toe te staan. Die bezwaren zijn door de rechter als onterecht bestempeld en daarmee staat het sein op groen voor de tennisclub. Wel loopt er nog een akoestisch onderzoek.

 

de verlenining

Het bezwaar was niet gericht tegen de tennisvereniging, maar tegen de gemeente Bergen die een vergunning verleende voor de aanleg van de padelbanen.

TC Bergen had in februari vorig jaar een vergunning aangevraagd om twee tennisbanen om te bouwen tot padelbanen. Dat past in het bestemmingsplan voor het park, omdat het begrip ’sportvelden’ daar ruim is geformuleerd. En ook de welstandscommissie ging akkoord met de nieuwe banen.

Geluid

Maar de Omgevingsdienst adviseerde een akoestisch onderzoek, omdat padelbanen doorgaans meer geluid veroorzaken dan tennisbanen. Dat komt omdat er een harder soort racket wordt gebruikt en het spel in een soort kooi met wanden plaatsvindt die het geluid weerkaatsen. Bovendien zijn er altijd vier spelers, die wat meer lawaai maken dan de – doorgaans – twee spelers bij tennis. De dienst adviseerde ook een onderzoek naar de verlichting, omdat die bij padelbanen ook anders is dan bij tennisbanen. Die onderzoeken lopen nog volgens de gemeente.

De rechtbank oordeelde dat de vergunning terecht is verleend, omdat de geluidsbelasting en lichtbelasting geen onderdeel zijn van de vergunning. Dat wordt namelijk geregeld in het Activiteitenbesluit. En daartegen kunnen de omwonenden een procedure beginnen, als de onderzoeken daar aanleiding voor geven. Wel mogen de banen alleen gebruikt worden als ze voldoen aan de geluidsnormen en die staan in dat Activiteitenbesluit.