RADIO Heiloo BUCH ICT

De gemeente Heiloo wil ALLLEEN het extra geld voor de BUCH betalen, dat bedoeld is voor investeringen in de ICT. De samenwerkingsorganisatie heeft 3 miljoen extra nodig van de vier deelnemende gemeenten. De helft is voor de modernisering van de ICT, de andere helft voor de eigen organisatie. Maar daar gaat Heiloo dus nog niet in mee. Die wil dat er eerst duidelijk wordt waar de BUCH de rest van geld voor gaat gebruiken.

 

De ambtelijk De investeringen in ICT mogen doorgaan, maar voor de rest moet de BUCH de bezuinigingen op de eigen begroting zoeken, tot aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Dat is het statement dat de gemeenteraad van Heiloo maandagavond afgaf naar aanleiding van een verzoek van de BUCH aan de vier deelnemende gemeenten om zo’n 3 miljoen euro per jaar extra te geven. Van dat geld is grofweg de helft bestemd voor investeringen in ICT, zoals gemeentelijke stukken ’in the cloud’ zetten. De rest is voor het op orde brengen van de eigen organisatie.

Zie ook: De BUCH vraagt Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zes miljoen extra voor ICT

„We zijn helemaal niet tegen de BUCH, sterker nog, de BUCH is van ons en omgekeerd”, verwoordde VVD-leider René van Splunteren de mening van vijf van de zeven partijen in de gemeenteraad. „De investeringen in ICT staan buiten kijf, dat moet gebeuren.” Maar voor de andere uitgaven heeft de raad ’strikte eisen’. In de eerstvolgende financiële rapportage moet ook een financieel meerjarenperspectief met voorspelbare kostenontwikkeling zijn opgenomen. Verder moeten bij toekomstige voorstellen tot begrotingswijzigingen ook dekkingsvoorstellen of opties tot besparingen worden opgenomen.

Zorgen
Burgemeester Mascha ten Bruggencate zei de zorgen van de gemeenteraad te delen en zegde toe dat het voorstel binnen het BUCH-bestuur zal worden beproken. „We zien dit als een ondersteuning van de veranderingen waar we mee bezig zijn.”

Twee partijen waren tegen het statement. „Het is zwak en gaat niet ver genoeg”, vond Edith de Jong van GBH. Annemarieke Nierop van de PvdA wilde ook de ICT-investeringen niet steunen: „Die zijn uitzonderlijk zwak onderbouwd. Verder moet de BUCH laten zien dat ze proberen de besparingen eerst in de eigen begroting te vinden. Nu is het een rupsje nooitgenoeg.”